Al’ da bude strogo među nama…

by | jul 8, 2014
Foto: Mladen Sekulić

Foto: Mladen Sekulić

Što mi ne odgovaraš na poruku, pita me Gaga i seda za sto. Psssst, kažem joj. Stani da čujem… Šta…? Ne šta, nego koga. Dobro, koga…? Njih. Muškarce. Pričaju. I misle da ih niko ne sluša. Grupica od sedmorice-ne-tako-mladih sedela je za stolom blizu nas i cedila podnevnu kaficu. Ok, ne baš kaficu. Pivo. Dva-tri piva. Dobro, de – rakijicu.

Kad me ostavila žena – reče jedan, – danima nisam znao ’de sam. Ni ’de su mi čarape. Postoje mašine koje jedu čarape… ubaciš šes’, vrate ti tri a tri zadrže…. Dao sam para na čarape više neg’ na alimentaciju. Mnogo mu teško pao razvod – dočeka spremno drugi. Pa jeeeeeste, nisam znao ni da peglam. Pokazala mi Đurina žena. Majke mi, iš’o sam kod nje da mi objasni, pazi, žena savršeno pegla košulje, iz tri poteza ..priča s nama i pegla… A i veš mašina mi je bila misterija… spejs šatl…prvo mi je sve bilo roza. Onda sam zalepio ono dugme za otkuvavanje, da ga ne vidim… sad sve perem na trideset, nije najčistije, al’ bar ne pušta boju….a tek mašina za sušenje… ubacimna najače, meni sve to isto – šta ja znam šta je bugeltroken, štarktroken, luften… sve sam stvari smanjio… moje sportske čarape četrdeset tri broj izvadim – kad ono k’o čarapice za bebe…. Nego, drugari, moram da palim…

Seeeeedi, bre, ’de ćeš, stani da ti ispričam – video sam Peru pre neki dan… Kog Peru? Kako kog Peru, našeg Peru… Peru, bre…! E njega, da, izgleda da je uš’o u odbor, al’ da ostane strogo među nama… E, vidim ga, ide, sredio se, aznaš kakav je smešan u odelu…a onako se isto klati kad hoda… ja ga pitam što si se tako lepo obukao… a on – obuk’o se ko da će da umre, Bože me prosti…

Baki…? Šta je…? Ništa, daj jednu cigaru… Nemam. Od kad to? Otkako sam prest’o da pušim. Kako si prest’o…? Pa od koga ja sad da se grebem za cigare..? Nemam pojma, batice, smisli nešto. Nego, gde su tvoji…? Eno ih na moru. Dokle će da ostaju tamo? Dok im šaljem pare. Bankrotiraće, i tašta mu je na moru. – reče onaj Razvedeni. Ta troši k’o ruska podmornica, kupila dušek od trista evra, kaže – bole je leđa… Dao sam im petsto evra kad su krenule. A ona moja me gleda, kaže- ’’ puno je to, dušo,… vratiću ti sve što ne potrošim’’. Posle pet dana me zvala da kuka, kaže ’’šalji kako znaš…’’ E, kume, nemoj mi staješ na muku.. Nego, Baki, daj jed… a, da, ti si prest’o… ako si, i meni je krajnje vreme.

Novak počeo da gubi… – umeša se onaj do njega. Drugi spremno dočekaše. To mu se konstantno dešava… super igra i onda paf… to kod Federera neće proći… a Kostarika je realno slabija…tri puta prečka…. Brazilci nemaju pojma, bato. Suština je da su prošetali opremu… znaš li ti koja se kinta uzima na reklame… tukli su ih tri jedan…znaš šta znači ne primiti go na svetskom prvenstvu…? Al’ su zato Urugvajci kraljevi… Imaju jednog – ima tri’es’ kila i sad ja kapiram da će neko da ga odnese… i nakon deset minuta, vidiš – izgazili ga… to je tipična povreda za nekog ko nema masu… Nemci ako pobede, Klose će da slavi petnaestu pobedu na Mundijalu. Pa najviše i igra. Nije tačno. Mateus je imao dvadesetpet nastupa na svetskom prvenstvu. Idem. – reče onaj Razvedeni i ustade. Gde ćeš? Imam neka posla… Aha. Ide da pegla košulje. Kod Đurine žene.

Koji si ti bolid..?! Obeć’o sam kevi da ćemo da nosimo neke stvari na tavan… ko zna šta mi je spakovala… nisam otvarao one kutije, igram na poverenje. A pre neki dan prolazim pored kontejnera i vidim neko izbacio nov novcat dušek. Znaš li kolko mi je falilo da ga strpam u kola…. šta ima veze…. Kako šta ima veze – skoči Onaj Što Sve Zna – možda je neko umreo na njemu… e to je i meni palo na pamet… al’ ovoliko mi je falilo…Šteta bre, nov dušek… Možda je to onaj od njegove tašte…? Možda. Nego, mnogo smo se razmazili, ja da ti kažem – bacamo nove stvari. Meni je toliko žao sto sam morao da dam ćaletu onaj mobilni, a baterija mu traje, brat bratu, deset dana…. ima onaj dobar s dve kartice… mnogo gotivna stvar…lepo te pita kad šaljes poruku – oćeš s ovog ili onog broja, pa onda uzmeš jednu karticu za ženu, jednu za ljubavnicu i pričaš k’o čovek, a ne k’o Đura, svaki čas trči u wc, žena misli da je prostata, a on se švalera pod stare dane…Evo ga Pera… E, nemoj neko da mu pominje odelo… au al je smrš’o, osušio se…De si Pero prijatelju… nema te…nisi u odelu…?

Pišite Dudi na [email protected]!

Tagovi: