Bojkot!

by | oktobar 30, 2012

Foto: Aleksandra Ostojić, www.linea.bz

Evidentno je da je naš narod pod neprekidnom, dugogodišnjom represijom i tone svakim danom u svakom pogledu sve dublje i dublje. Sve mu je teže da se odupre i pruži bilo kakav otpor ili bar učini neki gest kojim će pokazati svoj stav.

Trgovci nas deru, to smo već utvrdili, zar ne?! Obradovala me je ova inicijativa organizacije za zaštitu potrošača da bojkotujemo sve trgivinske lance ova tri predstojeća dana. Evo konačno šanse da im svi zajedno pokažemo zube. Ne čekajmo da država učini nešto za nas (jer od nje leba nema, pa sami propisuju zakone po kojima nas trgovci deru, zar ne?!) već hajde da sami učinimo nešto sami za sebe. Ako to znači da treba sami da mesimo hleb ova tri dana, pa zašto da ne?!

Sa druge strane, iskoristimo priliku na drugi način! Povedimo se za onom narodnom – dok jednom ne smrkne, drugom ne svane! Možda ovo bude dobar povod za neki novi režim ishrane u našem životu. Ko zna šta nosi novi dan!

U skladu sa promenama koje želim da vidim kod nas, jutros sam umesila hleb. ’Da, da, lako je njoj kad ima vremena i nema gladnu čeljad uz sebe…’ već čujem odjeke u gomili. Ali istina je da ja hleb vrlo slabo jedem! Ponekad, uz doručak i to kad me uhvati manija za kajmakom i ajvarom, kao što je ovih dana. Pa bar to ne moramo jesti!

U svakom slučaju, dajem svoj doprinos akciji koju svesrdno podržavam i za koju se nadam da će uroditi plodom. Jeste da će od ovoga najviše profitirati male trgovine, ćoškare, koje su inače još skuplje od velikih lanaca ali nekad se moramo žrtvovati zarad viših ciljeva.

A vidiš, možda i izdržimo tri dana bez hleba. Mleko je inače samo za bebe i krave. Niko drugi nema enzim koji pomaže njegovo varenje u ljudskom telu. Možda shvatimo da nam on i nije potreban, a možda se i neki drugi dozovu pameti! Ko zna šta nosi novi dan!

Žana Korolija, vlasnica agencije za odnose s javnošću CORE Relations

Tagovi: