Don Žuan: Strast za promenom, strast leptira

by | februar 18, 2013

 

Foto: Aleksandra Ostojić, www.linea.bz

Zamislite situaciju – upoznajete muškarca koji čini sve što je u njegovoj moći da bi vas zaveo i osvojio. Kaže vam da ste žena koja inspiriše na ljubav i da želi da ispunite sva njegova čula. Od prvog trenutka, projektuje budućnost sa vama. U vašim očima vidi svoju nerođenu decu. Oseća da je sa vama njegovo srce konačno pronašlo svoj dom. Život mu počinje vašom pojavom, a bez vas bi nadalje bio nezamisliv i besmislen. Sve opcije ostavlja otvorenim, samo da vi kažete DA.

Konačno pokleknete i padate mu u zagrljaj jer potraga za ljubavlju je osnovna ljudska težnja, poput gladi i žeđi. Podajete mu svoje telo. Seks je poprilično dobar za prvi put. Vi se vezujete, jer žene se vezuju seksom, što smo već utvrdili. Prelomna tačka u kojoj vi počinjete da verujete da je to Onaj Pravi. A on, čim je udario recku, okreće se i bez pozdrava odlazi u nepovrat, kao da ničega nije ni bilo. Verujem da mnoge od vas ne moraju uopšte da zamišljaju ovakvu situaciju. Dovoljno je da se sete.

E, pa čestitam, drage moje! Imale ste priliku da upoznate Don Žuana! Beskrupuloznog ženskaroša, koji ima samo jedan cilj – da ženu zavede i odvede je u krevet, da bi sebe potvrdio kao privlačnog i jakog muškarca. Koja nije, ima veliku rupu u poznavanju muško-ženskih odnosa, mada sam sigurna da takvih neznalica nema prisutnih na času. Ovde se ne radi o muškom karakteru već o poremećaju ličnosti koja ima problema u društvenim odnosima i prilagođenosti. Čoveku bez savesti.

Psiholozi kažu da on napada i osvaja samo da bi ponizio, cinično se podsmehnuo ženi i ostavio je kada mu se ona najviše nada. Odlikuju ga neverstvo, lažna obećanja i prezir. Don Žuan, zapravo, mrzi žene. Ne želi da voli ženu, već samo da je potlači i ponizi. Žudnja za vlašću je ono što ga karakteriše. Srećan je samo kad se oseti nadmoćnim, kada neograničeno vlada i može da se igra ženama, kao svojim lutkama.

Njemu čak nije stalo ni do seksualnog uživanja. Hladan je, kako u ljubavi, za koju je potpuno nesposoban, jer je sav obuzet sobom, tako i u seksualnom činu. Njegova potreba za afirmisanjem svoje nesigurne ličnosti je mnogo jača od potrebe za zbližavanjem i toplinom. Zadovoljava se privremeno, kada naiđe na svoju žrtvu. Don Žuan je oličenje uživanja u samoj promeni i izbegavanje trajnog vezivanja kao posledica nemoći da se nekom veruje u potpunosti. Seksualno osvajanje mu služi da se bolje oseća u svojoj koži.

Frojd je o muškarcima koji pokazuju ‘dugu listu ljubavnica’ tvrdio da kod njih postoji patološki jaka veza u odnosu na majku. Ovo je obrnuti Edipov kompleks, neuspeh u identifikaciji sa majkom i nesposobnost vezivanja za bilo koju ženu, ili pak prejaka identifikacija sa ocem, koji predstavlja oličenje Don Žuana.

Zbog njegovih osnovnih osobina, zapravo, ženskih karakteristika koje ga odlikuju (nervoza, nemir, nepostojanost) mnogi čak dovode u sumnju njegovu muškost!

Moja prijateljica Sofija je nedavno imala upravo takvo iskustvo. Upoznala je privlačnog muškarca, još na parkingu restorana, gde je krenula da se nađe sa prijateljicom. Do ulaza već je bio našao način da pokaže svoj šarm. Otvarao joj je vrata u velikom stilu i slao poruke bez gramatičkih grešaka. Prava retkost za prosečno muško čeljade. Prva kafa se pretvorila u ručak. Kada se razbolela, slao je cveće, donosio na vrata vitaminske korpe prepune voća i povrća i više puta dnevno telefonom proverao kako se oseća, naglašavajući da mu nedostaje.

Samo, ovog puta se Don Žuan malo z….! Njen oštri um, dovoljno iskustvo i ženska intuicija dobro su protumačili njegovu laskavu slatkorečivost jer ona zna da se muškarci ne vezuju na brzinu. Ignorisala je njegovu manipulaciju jer je bilo jasno da radi sve ono što je čitao u knjigama da žene žele. On nije bio štof za dugoročnu vezu, a ona nije nameravala da bude još jedan njegov trofej. Rešila je da ovog puta obrne situaciju i malo se poigra. Posle višemesečne pauze, priuštila je sebi seksualno zadovoljstvo i ovoga puta ona bila ta koja je nestala brzinom svetlosti, kad je dobila što je htela. Ostala je nepokolebljiva u svojoj odluci, što je najjače oružje protiv Don Žuana jer u životu nema mesta za nepotrebne nevolje.

Žana Korolija, vlasnica agencije za odnose s javnošću CORE Relations

Tagovi: