F*ck me tender!

by | novembar 11, 2013
Foto: Aleksandra & Branislav Coka Ostojić

Foto: Aleksandra & Branislav Coka Ostojić

A gde se usput izgubilo ’Love me tender’?! Bilo je prvo što mi je palo na pamet čim sam ugledala početne reči jedne od predstavljenih umetničkih instalacija na ovogodišnjoj izložbi Oktobarskog salona.

Mala, opskurna prostorija, zidova obojenih u tamnosivu boju privukla je moju pažnju više od ostalih. Jedan od razloga sigurno je što me je podsetila na moju dnevnu sobu, u kojoj su dva suprotna zida okrečena upravo tom bojom. Slično se sličnom raduje. Beli satenski stolnjak prekrivao je okrugli sto, postavljen u gornjem delu odaje. Svetlo, direktno upereno u krasnopisom sitno izvezen ispis na stolnjaku, naglašavalo je njegovu senzualnost.

Samo jednu nijansu tamniji sitan vez ima jasnu nameru da blisko privuče pažnju svakog posetioca. Usnama, tik do stola. Mekoća i nežnost postavke gotovo su me nagnali da rukom polako pređem preko svakog izvezenog slova. Blago, a snažno, baš kao i prve reči ispisane na stolnjaku: Fuck me tender. Kontradiktorno, a opet, vrlo jezgrovito i mahnito privlačno.

DSC_0102-490x325

Kompletna postavka, cela odaja i atmosfera u njoj nedvosmisleno su odisali jakom seksualnošću. Još kad se dvoje sami nađu u njoj, tišina poprima melodični prizvuk. Može vam se desiti da čujete kako je Nora Džons upravo zasvirala i zapevala poznatu melodiju na klaviru iako je nema nigde u blizini.

Zanimljivo je da mi prvi utisak uopšte nije bio takav ili ga bar ja nisam bila svesna u tom trenutku. Upravo ono o čemu sam pisala u prošlonedeljnoj priči – dok nesvesno doputuje do svesnog, potrebno je izvesno vreme. 🙂

U prvi mah gotovo naglo sam ustuknula, kao da su mi prsti bili jakim žarom oprljeni, a lice posuto lavorom hladne vode. Trenutnoj nelagodi sigurno je doprinelo prisustvo mog pratioca jer za spontano prepuštanje i opuštanje u takvoj atmosferi, radi potpunog doživljaja, ipak je potrebno da se nađu dvoje. A onda sasvim malo treba da seksualnost krene da se topi u emocije, sklizne u nežnost i romantiku, iako je totalno čulna i telesna.

Mnogi od nas otkrivaju svoju seksualnost nekako usputno, kao da je to nešto strano i odvojeno od nas samih. Često, sramotno. Na ovaj način, čak i ako uspemo da pokupimo osnovne informacije gde šta ide, kako i zašto, u nama ostaje osećaj panike i represivnosti. Tako opremljeni i pritisnuti teskobom, mnogi obilato ulaze u seksualne aktivnosti, pritom potiskujući svoju esencijalnu seksualnost. Ona prava, autentična, obično ostaje nikad realizovana, zauvek zakopana duboko u nama. Daleko od bilo kakvog poimanja ljubavi i romantike.

Zato seksualnost, naša istinska seksualna priroda i seksualno ponašanje, šta radimo seksualno, ponekad mogu biti u suprotnosti. Posebno kada je nečija seksualnost povređena, a time i percepcija poremećena. Kada traži pomoć, obično je nalazi kod partnera koji imaju isti problem. Još jedna potvrda da slično se sličnom raduje. Seksualnost je osnovni aspekt našeg bića koji zaslužuje nivo brige i posvećenosti kao naš primarni odnos jer mi nemamo nikog bližeg od nas samih.
Seksualnost je jedan od načina na koji postajemo prosvetljeni. Otkrivanjem sopstvene seksualnosti dolazimo do samospoznaje. To je ključna komponenta našeg ličnog identiteta i predstavlja odlučujući faktor u našem seksualnom ponašanju.

Sa druge strane, današnja tipična verzija romantične ljubavi nije ništa manje nerealna i izopačena. Poprilično je zagađena raznim spoljašnjim uticajima. Obično na nju gledamo kao na povišeno stanje intenzivnih očekivanja, koje je beskrajno eksploatisano kroz knjige, filmove i mnoge druge površne načine. Njima lečimo svoju dosadu, otuđenost, beznađe i hranimo poplavu neurohemikalija, koje preplave naš mozak kada se susretnemo sa predmetom zaljubljenosti.

Mnogi moji prijatelji smatraju da je romantična ljubav prevaziđena. Ako ne, misle da je kratkog veka i da brzo ispari. Kao da nije normalno da svi histerični osećaji, a zaljubljenost to sigurno jeste, vremenom postanu staloženi, prizemljeni, a time i sigurni. Počnemo da hodamo po Zemlji, a manje po oblacima. Umesto da pretvaramo zaljubljenost u ljubav, postajemo ljubomorni i manipulativni jer se u nama rađa osećaj odbačenosti, napuštenosti, nezadovoljstva i ogorčenosti zbog ’promene ponašanja partnera’.

Moje mišljenje je da priroda romantične ljubavi nije prolazna i da može da se održi. Pre svega, integrišući želju za romantičnom ljubavlju sa autentičnom seksualnošću u zdrav partnerski odnos. Svako od nas treba da nađe svoj pobednički model. Bilo kroz gajenje novih zajedničkih hobija, originalne izlaske ili pronalaženje novih iskustava koji će nas zbližiti.

Kreativnost i strpljenje mogu da pomognu da se prevaziđe jaz između romantike i drugih oblika zdravog partnerskog vezivanja. Ako mene pitate, ključ uspeha leži u otkrivanju naše esencijalne seksualnosti.

Žao mi je što nisam uspela da vidim ime autora/ke ove impresivne umetničke instalacije, koja mi je poslužila kao inspiracija jer smo brže bolje pojurili napolje kad su drugi ljudi počeli da ulaze, kao da su nas na prepad zatekli u nečasnoj radnji, što je bilo daleko od stvarnog.
………………………………………………………………………………………………………………………………

Love-Languages1-300x225

Info o tematskoj diskusiji Iz Žanonog ugla

Jeste li se ikada osetile nevoljeno čak iako znate da vas partner voli, kao da nešto tu nedostaje? Svako od nas ispoljava i prima ljubav na različit način. Ako ispoljavamo ljubav na način koji našem partneru nije blizak, on će imati osećaj da ga ne volimo dovoljno. Da li pokazujemo ljubav prema voljenoj osobi na pravi način, odnosno, kako ona želi da bude voljena ili to činimo onako kako mi mislimo da treba?

Kupio vam je buket cveća, a vi biste radije da je primetio kako lepo izgledate danas? Sve što želite je da vas zagrli, a on vam se hvali kako je popravio slavinu u kupatilu!

Ako hoćemo da ljubavni plamen večno gori među nama potrebno je da naučimo jezik ljubavi svog partnera i da ga redovno primenjujemo. Ako mislite da je lako, grdno se varate!

Zato Vas pozivam da dođete na tematsku diskusiju iz Žaninog ugla, u četvrtak, 14. novembra 2013. godine, u UK Parobrod, Kapetan Mišina 6a (ugao sa Jevremovom), sa početkom u 18.00 časova, da zajedno otkrijemo KOJI JE TVOJ JEZIK LJUBAVI?

love languages

Hajde da zajedno otkrijemo kojim jezikom ljubavi pričamo mi, a kojim naš partner i da pokušamo da spoznamo kako najbolje da uskladimo te različite načine izražavanja ljubavi jedno prema drugom!

Sve informacije o radionici možete naći na Facebook stranici IZ ŽANINOG UGLA ili me kontaktirajte mailom na adresu [email protected].

Žana Korolija, vlasnica agencije za odnose s javnošću CORE Relations

Pratite Žanu na Facebooku i Twitteru.

Tagovi: