Kad ljubav zaboli

by | novembar 19, 2012

Foto: Aleksandra Ostojić, www.linea.bz

D

ozvoliti budali da te poljubi je glupo, ali dozvoliti da te njegov poljubac prevari je još gluplje. (Harburg).

Zanimajući se za temu zlostavljanja žena, kao jednu od gorućih u našem društvu, pre par godina našla sam se u društvu žene koja se bavila ovim pitanjem. Zgodna prilika da dobijem odgovore na neka pitanja kojiami nikako nisu bila jasna. Najveća nedoumica od svih bila mi je zašto se žene vraćaju nasilniku kada jednom skupe dovoljno snage da odu od njega.

Seks. To je bio neočekivani odgovor koji me je zabezeknuo. Jasno mi je stavila do znanja da se ovo nigde neće naći kao zvaničan podatak i da će ga poricati bilo ko ko se bavi ovom temom. Pošto se ovde radi o ženama koje su uglavnom finansijski nesamostalne, to se navodi kao glavni razlog njihovog povratka nasilniku. S druge strane imamo Rijanu, veliku svetsku zvezdu, bogatu i slobodnu. Zašto se ona iznova (pre par dana opet!) vraća svom dečku, osvedočenom nasilniku, koji je mučki zlostavlja?! Sad već mnogo jasnije možemo da pretpostavimo da je jedan od glavnih razloga – Seks.

‘So baby girl I’m gonna get you undressed. I know you like it when I give you rough sex. Bend over, let me hold you from your neck, piss me off and let mi get upset.’

Samo, problem je kada se ode jedan korak predaleko. Ulaskom u seksualni odnos partneri nedvojbeno ulaze u sado-mazohistički odnos (ko bi gore, a ko dole?!). Odnos snaga i na kom nivou će to biti, određuju oni sami. Kuda će ih to odvesti, gde je granica između seksa i agresije i ko je određuje, takođe, samo oni znaju.

Da se ne lažemo, većinu žena, kojoj i ja pripadam, više privlače fizički jaki, atletski razvijeni muškarci nego oni nežni. Neko ko će da nas dohvati s obe ruke, snažno obrlati, podigne sa zemlje (da štiklice ostanu samo da landaraju na pola kaiščića), baci na krevet i preuzme kontrolu. Da nam bar na trenutak pamet stane i zavrti se u glavi od mahnite strasti. Da razuzda našu seksualnost, a istovremeno da se osećamo kao perce u njegovim rukama. Da nas drži kao kap vode na dlanu. Da se stresemo pri samoj pomisli na njega, dok nam ledena jezi klizi niz kičmu, sve do trenutka kad nam uzavrela krv, kao iz pete katapultirana, udari u centralni nervni sistem. Zvezde su sve što želimo da vidimo pored njega. Većina žena potvrđuje da uživa u osećaju bespomoćnosti pred muškarcem.

Početkom sedamdesetih imali smo ’Poslednji tango u Parizu’. Kultni film sa Marlon Brandom i Marijom Šnajder, koja je preko noći postala planetarno poznata zbog, do tada neviđenih erotskih scena brutalnog sadističkog seksa. Neke scene su se prepričavale godinama. Sećam se da meni kao detetu zadugo nije bilo jasno kakve veze ima puter sa seksom! Film je šokirao svet i zauvek promenio gledište na seks.

‘Zauvek’ je trajalo sve do pojavljivanja filma ‘Devet i po nedelja’. Opet slična priča – ona mlada naivna, on prevejani seksualni perverznjak. Sad se publika već mnogo manje zgražavala ali podjednako hrlila u bioskope da vidi kako je on to seksualno muči, ovog puta, ljutom paprikom i na poklon, umesto parfema, kupuje bičeve i lisice.

Kada smo došli do filma ’Niske strasti’, seks više nije bio tabu ali film je ipak uspeo da pomeri granice. Svaka sledeća scena napetog psihološkog i fizičkog sado-mazohističkog odnosa podizala je seksualno uzbuđenje za oktavu više. Dolazak do vrhunca vodio je preko smrti. Možda baš zato jer se orgazam, kao vrhunac seksualnog užitka, inače naziva Mala smrt.

Iako se kod nas svi nešto zgražavaju sadržajem najvećeg svetskog književnog hita ’Pedeset nijansi – siva’, gde se sve svodi na seksualni sado-mazohizam (kao, plitak je i ne angažuje dovoljno naše moždane vijuge), on je već dobio dva svoja nastavka. U celom svetu vlada prava histerija povodom ovog štiva. Osnivaju se fan klubovi, kreira linija donjeg rublja, prave liste glumaca koje publika želi da vidi kao glavne protagoniste filma u najavi. Dok je ceo svet u znaku broja 50, samo nama tu nešto nije jasno, a verujem da će pohrliti da film pogledaju i oni koji su sadržajem knjige bili zgroženi.

Možda treba samo da se opustimo, zaboravimo lekove i teretane. Seks ne samo da prodaje, seks i leči. Posle dobrog seksa, svi problemi nestaju kao rukom odneti. Svako od nas donosi sopstvene odluke, samo treba da budemo u stanju da prihvatimo posledice bez žaljenja. U vezi sa tim, seksualni sadizam u kontekstu obostranog pristanka ne treba mešati sa seksualnim zlostavljanjem i nasiljem. Mada je granicu ponekad teško odrediti, ona je tamo gde je mi postavimo.

Žana Korolija, vlasnica agencije za odnose s javnošću CORE Relations

Tagovi: