Kako se spremiti za put

by | jul 16, 2012

Foto: Aleksandra Ostojić, www.linea.bz

K

o se još sprema na put tako što pravi kolače?!
– Ja, seko!

 

Ovom parafrazom anegdote iz serije ’’Vruć vetar’’ završavam razgovor sa mojom prijateljicom Jelenom. Otkazala sam joj izlazak u petak veče jer sam naumila da spremim Choco Chip Cookies za put. I sve bi bilo u redu da se ne spremam na put za more! Ubiće me i Jasmina. Mesec i po dana mi ubrizgava raznorazne koktelčiće, zvane mezolipoliza, sa idejom da se ratosiljam viška suvišnih materija u mom telu, a ja sad mesim kolače. Svejedno, došao je trenutak malo da se opustim. Idem na more! U to ime, već danima pevam na sav glas melodije sa prizvukom morskih talasa. Hit su mi Oliver Dragojević i Stjepan Hauser – glas, čelo i klavir. Neka letovanje počne!

 

Daleko je do mora
Valja uz put nešto grickati, a nogice su već izvajane kao u sirene.
Dugo se meračim da probam da umesim ove kolačiće. Mislila sam bar za put da naručim Anđele, pravo božanstvo ukusa koje se topi u ustima, ali, rekoh sebi, možda je ovo prava prilika da probam i ja nešto slično da zgotovim.
Nekada davno sam bila opsednuta pravljenjem kolača. Godinu dana sam izigravala domaćicu i moram priznati da mi je to odlično išlo od ruke. Kud se ne udah tada, do sada bih verovatno već imala svoju fabriku poslastica. No, videla sam da mogu pa krenula dalje za novim izazovima.

Al’ evo novijeg!
Choco Chip Cookies jeste da su američki kolači ali nisu uopšte loši. Dapače! Vrlo jednostavno se prave i božanstvenog su ukusa. Ono što je meni najzanimljivije je što sama mogu da biram i kombinujem sastojke, praveći ukuse koje ja želim. Mogu se nazvati čak i zdravim jer u njih idu sastojci koji se inače preporučuju za grickanje među obrocima – sušeno, orašasto voće, ovsene pahuljice, šta god ko želi. Mogu se dodati i arome po želji. Bitno je odabrati prave sastojke za dobitnu kombinaciju punog, bogatog ukusa ovih spolja hrskavih kolača, a iznutra mekih kao duša.

Šta sve tu ide?
Baza je vrlo jednostavna. Prema originalnom receptu, potrebno je:
225 g putera
200 g belog šećera
220 g žutog šećera
2 jaja
10 ml vanila ekstrakta
375 g brašna
5 g soda bikarbone
10 ml vruće vode
3 g soli
335 g čokolade
115 g lešnika

A prave se ovako!
Omekšali puter, nikako margarin, zbog kvaliteta ukusa, umutiti sa obe vrste šećera. Dodati jaja. Umesto ekstrata vanile, ja sam stavila predivni Amareto, jer sam umesto lešnika stavila bademe. Potom, soda bikarbona, razmućena u kašičici vruće vode i prstohvat soli. Belo brašno sam zamenila integralnim i nisam pogrešila. Čokolada bi trebalo da bude neka polumeka – ni ona za kuvanje ni mlečna, ali gde to kod nas naći?! Stavila sam onu plemenitu, sa 70% kakaa. Inače mi stoji mesecima jer čokoladu ne volim, sem u kolačima. Pošto je čokolada inače bila sa brusnicama i pomorandžom, dodala sam još 100 gr brusnica. Kolačići se peku 10 minuta, u prethodno zagrejanoj pećnici na 175ºC. Pogledajte kako!

Od te mere za četiri tuceta kolačića, što bi bilo nekih 48, koliko ja znam da brojim, meni je ispalo celih 70! Za sat vremena sve gotovo!

 

Ali, nisu baš tako jeftini. Za sve ovo treba jedno 1.000 dinara. Naravno, sve zavisi od sastojaka. Ali će mi dobro doći za grickanje duž celog puta. Koliko čujem, po zadržavanju na granici, biće to dugo putovanje. Samo da bude i lepo! Zato ću ga odmah zasladiti ovim divnim kolačićima, čarobnog ukusa. Ne pamtim kad sam zbog nečeg, što sam spremila za jelo, bila tako srećna.

 

Žana Korolija, vlasnica agencije za odnose s javnošću CORE Relations

Tagovi: