Ljubavna sanjalica

by | jul 28, 2014

InstagramCaptureZanathumb Sve neki dobri frajeri oko mene ovih dana. Nije ni čudo da sam se zaljubila. U Marija Bjondija. Sjajan muzičar, fantastičan pevač. Velika svetska zvezda, a ljudina od čoveka. Posvećen. Jedna žena, sedmoro dece. I mnogo dobar frajer. Netipičan Italijan. Visok, krupan, zgodan. A tek glas kakav mu je. Očaravajući. Zavodi na prve taktove melodije. Nešto između Berija Vajta i Frenka Sinatre. Tako ga i zovu, italijanski Beri Vajt.

Petak veče. Do sada, jedina vrela letnja noć u Beogradu, k’o poručena za đusku uz zavodljive pesme Marija Bjondija. Moja draga Dušica, moj bivši dečko i njegova žena. Gde ćeš bolje društvo za lud provod?! Ponekad život zna da promeša karte na najčudnovatije načine. Ali zanimljive! Zamalo da pobedimo na konkursu za najluđu fotku i odemo (svi zajedno) na nagradno putovanje u Prag! Tek bi to bila luda i nezaboravna priča! Kakva loša procena organizatora konkursa.

I nižu se očaravajuće ljubavne pesme Marija Bjondija jedna za drugom. Mario zavodi sa bine. Uz šljivovicu. Tu smo, tik uz njega, u prvom redu. Sve vidimo. Njišem kukićima u ritmu melodije, kao što skoro nisam. Ne daju se zaustaviti jer skoro da ne postoji ništa bolje od zanosnih ljubavnih pesama.

Muzika ima tu moć da dotakne u trenutku, duboko i smisleno. Pravo u metu. Ništa bolje od pravih stihova i melodije ne zna da odslika proživljene, zaboravljene ili duboko zakopane emocije kroz istoriju ljubavi. I to tako direktno i neposredno da u trenutku prekine bilo kakvu dalju diskusiju o dotičnoj ljubavnoj vezi. Ponekad čak i da je oživi nestvarno jasno.

Muzika je uglavnom inspirisana ljubavlju i seksom. Na neki način, muzika bi mogla da posluži kao sekundarno ljubavno-seksualno obrazovanje, kad zakažu svi drugi načini saznanja. Pokazujući nam kako da prepoznamo ljubavne signale i kako da pustimo kad je ljubav neuzvraćena ili joj dođe kraj.

Svi mi večito tragamo za onim tananim, magičnim životnim trenucima kad naše emocije i mentalna stanja prevazilaze reči. Muzika oponaša naše grlene zvučne obrasce, uzdah očaja i jauk ekstaze, koje prepoznajemo na intuitivnom nivou.

Muzika daje pravi smisao svim našim emocijama. Svu patnju, bol, tugu, bes, ponos, radost, sreću, ljubav i užitak pretvaraju u džez, bluz, pank, rok, pop, šlagere i horsko pevanje. Poseduje snagu i čari da umiri divlju zver.

Zapravo, adekvatna muzika u datom trenutku može da bude odličan lek i da ima pravo terapeutsko dejstvo na mnoge seksualne i ljubavne probleme.

Takozvana, muzika raspoloženja, koja podupire romantičnu konverzaciju iz prikrajka ili se podvlači pod partnere tokom vođenja ljubavi, može značajno da doprinese usklađivanju njihovog ritma. Određeni muzički tempo itekako zna da inspiriše ljubavnike, potpiri vatru, ubrza ili uspori njihov ritam.

Jednima može skrenuti misli i pomoći da se rasterete inhibicija i strahova kojima su zatrpani. Za druge, koji su emotivno diskonektovani, smislena melodija ima snagu da spoji njihove duše u prostoru i vremenu.

Posebnu čar, mada i opasnost, može da predstavlja rasprava o muzičkim ukusima među ljubavnicima. Mada i tu se da ispregovarati jer svaka situacija u određenom vremenu i prostoru, zahteva neku specifičnu melodiju, koja bi upotpunila doživljaj na najbolji način.

A to može da bude i dobra prilika da pozovemo u pomoć najbolje prijatelje uspešne ljubavne veze, Toleranciju i Kompromis, da nam pomognu da prevaziđemo predrasude i skurpule i zakoračimo u svet onog drugog. Možda se desi da budemo simfonijski omađijani, kao ja Mariom Bjondijem, pre neku noć.

Eksperimentisati sa novim stvarima može da bude vrlo seksi, čak i kada je muzika u pitanju. Naročito ako ubodemo muziku koja po tonalitetu i ritmu odgovara seksualnoj intimnosti kakvoj težimo.

Žana Korolija, vlasnica agencije za odnose s javnošću CORE Relations Pratite Žanu na Facebooku i Twitteru ili potražite aplikaciju „Žanin ugao“ na Windows Storeu.

Tagovi: