Meril ili apsolutno romantično!

by | januar 22, 2013

Postoje tri stvari na svetu koje me uvek uvek podižu: sladoled iz Meka s duplim prelivom od karamele, Bebine slike kad je bila mala i filmovi Meril Strip. O sladoledu i malim bucmastim stvorenjima u pelenama – drugi put – sada se držimo Meril.

Niko ne voli Meril kao ja. Ni Gaga, ni Nina, ni Caca ni niko. Toliko je volim da sam u stanju da odem u video klub i još s vrata kažem ‘’dajte mi nešto sa Meril’’. Šta? Bilo šta. Ali sve ste već gledali… Jesam. I opet ću. Stotinu puta, ako treba. Jer – niko nije bolji od Meril.

Bila je Linda u Lovcu na jelene. I Džoana u Krameru protiv Kramera. I Moli Gilmor u Zaljubljivanju. (Potpuno je kapiram, koja se ne bi zaljubila u De Nira?). I Karen u Mojoj Africi. Potom Klara u Kući čudnih duša. Zatim Frančeska, neponovljiva Frančeska u Mostovima okruga Medison. Pa Li iz Marvinove sobe. Neočekivano, Miranda koja je đavolski dobro nosila Pradu, za isti catwalk bila nominovana za Oskara. I bivša žena Aleka Boldvina (na filmu, only), i premijerka, i Žena francuskog poručnika i Plava vila i… Meril je bila sve što je moglo da se bude na platnu, i sve je to tako lepo nosila s onim svojim osmehom…

Začin za brak. Tako se zove novi film gospođe Strip. Društvo joj pravi Tomi Li Džons (Ne Tom Džons, kao što sam se ja ispalila u video klubu!) I film je fe-no-me-na-lan! Apsolutno romantičan! Taman kad pomisliš da je odigrala sve svoje uloge i da je vreme da se lagano povuče u ilegalu, ona se vrati, bolja nego ikada.

Možeš li da zamisliš Meril koja u šestoj deceniji sedi zajedno s mužem, u ordinaciji čuvenog psihijatra – i pokušava da spase svoj, zubom vremena, nagriženi brak? Mogu, skida me Gaga s dnevnog reda. Klasična očajna domaćica, toga smo se nagledali, dodaje.

Ok, a možeš li da zamisliš tu istu Meril koja se prvi put ‘’otvara’’ i prepričava svoje seksualne fantazije, dok muž pored nje ‘oće u zemlju da propadne? Možeš li da je zamisliš kako te iste fantazije, doduše krajnje nevešto, sprovodi u delo u mraku lokalnog bioskopa…? Kako ulazi u knjižaru i kupuje seksualni priručnik za žene u ‘’njenim godinama’’ koji kasnije krišom čita u kupatilu…? Kako vodi ljubav uz kamin, jagode i šampanjac…? Eeee, sad, to nije Meril – prekida me Gaga. Jeste, draga moja, o, i te kako jeste.

Pogledaj film, dušice. Sama, ili još bolje – s onim tvojim mužem, pa taman morala da ga svežeš za radijator. Samo ti i on, bez dece. Lepa prilika da se obnovi gradivo, da se prisetimo kako se voli u početku, kako se živi za ljubav i od ljubavi, kako ni taj seks ne treba da bude tek pri dnu liste, daleko ispod kućnih poslova, utakmica i kupanja dece…

Ako ne znaju, ti naši muškarci – da nauče da se na godišnjice braka ženama ne poklanja nov bojler, ni kosilica za travu, i kako je nekad za ljubav potrebno jako malo – jedan pogled, dodir u prolazu, romantična večera, čaša vina, komadić nakita, putovanje u daleke predele.

Hvala Meril što nas podseća da život ume da bude dosadan, da je rutina najgora boljka, i da najveći ljubavnici zbog nje završavaju kao dva daleka bića koja ćute za večerom. Da je ok to što nekad poželimo da pobegnemo glavom bez obzira jer smo site prženica za doručak, jednih te istih podgrejanih ručkova, muževa koji dremaju ispred tv-a i ignorišu naš novi parfem, ruž ili boju kose, ali da zaista odlazimo samo kada prestanemo da bivamo posebne i jedine.

Samo da znaš, draga moja Meril, trebala mi je jedna ovakva lekcija, i te kako mi je trebala, da me nasmeje i da me rasplače – a kad dođeš, vodim te u Mek na jedan s duplim prelivom!

Tagovi: