Milanska nedelja mode

by | mart 1, 2013

www.biljanatipsarevic.com
www.mypackingstylist.com

Foto: Miloš Nadaždin

Iza nas je Milanska nedelja mode koja nam je pružila mnogo tradicionalnog italijanskog seksepila i boja, kao i sofisticiranu dozu glamura.

Bilo je teško izabrati nekolicinu kolekcija koje zasluzuju pažnju, jer ih je zaista bilo mnogo. Izabrala sam za vas osam najupečatljivijih.

 

Dolce & Gabbana

Dolce & Gabbana

Domenico Dolce i Stefano Gabbana koristili su zlatni mozaik sicilijanske katedrale grada Monreale kao polaznu inspiraciju za svoju novu kolekciju. Iako je prisutna ista forma, kolekciji je dat potpuno jedan novi duh i šarm. Aksesoari u vidu kruna, velikih minđuša sa krstom, razigranih cipela u papskoj ljubičastoj boji i od kardinalskog crvenog pliša, barokne platforme i zlatne štikle sa cvetnim pupoljcima učinili su da dnevni odevni predmeti budu podignuti na potpuno drugi nivo. Prelepe crvene čipkane haljine ukrašene kamenjem dale su jedan veoma romantičan pogled na katoličku crkvu.

Roberto Cavalli

Roberto Cavalli

Roberto Cavalli je uvek bio okrenut tehonologiji, digitalne slike su oboležje njegovih printova. U poslednje vreme italijanskog dizajner nostalgija je odvela do slikarskog platna i stalka. Koristeći slikartsvo velikih umetnika Karavađa i Rubensa, Cavalli je stvorio šaru cvetnih i baroknih motiva koji su utkani u najnovijoj kolekciji za jesen 2013. Osnova odeće potiče iz kulta firentinske izrade, s tradicijom koja datira iz renesanse. Krznene jakne su tkane sa kožnim trakama na tradicionalnim razbojima.

Emilio Pucci

Peter Dundas za Emilio Pucci upečatljivom rečenicom jasno opisuje svoje kolekcije: „Ja pravim odeću koju žene žele da obuku, a muškarci da skinu“. Sigurna sam da taj cilj uvek postiže, jer žena koja nosi njegove modele izgleda seksi, samoueverno i apsolutno neodoljivo. „Samo sam želeo boju i glamur“, rekao je dizajner i dodao: „Mi živimo u depresivnom vremenu, pa kako da se suprotstavimo tome? Tamnom odećom? Ne slažem se, treba nam nešto što nas čini srećnima“. Za muze je odabrao rok boginje kasnih šezdesetin i s početka ranih sedemdesetih godina: Anitu Palenberg, Brit Ekland, i Endži Bouvi. Duboke antilop čizme iznad kolena, kratke suknje i halijne u nijansama plave i tirkiz boje, leopard print, crna koža, krzno u svetloroza boji i zlatna čipka čine ovu kolekciju apsolutno ekstravagantnom.

Aquilano.Rimondi

Aquilano.Rimondi

Dizajnerski dvojac Aquilano.Rimondi svoju inspiraciju pronalazi u „Alisi u zemlji čuda“. Kao i većina kolekcija sa Milanske nedelje mode, i ova ima snažnu vezu sa četrdesretim godinama. Zastupljena je forma u obliku pesčanog sata, kao i naglašena ramena, te vangabaritne muške jakne u modernim tkaninama.

Bottega Veneta

Bottega Veneta i ovoga puta odiše prefinjenim damskim stilom treidesetih i četrdesetih godina, koji je Tomas Majer pretočio u moderan „look“. Koristio je vunu na različite načine, maštovito lepio i filcovao, stvarajući vrlo neobične nabore. Iako je kroz kolekciju dominirala crna boja, Tomas Majer se poigrao s različitim šarama u crvenoj i narandžastoj nijansi na svetlobež haljinama.

Prada

Prada

Mijucija Prada pokazala je jednu od najboljih kolekcija do sada, iznad svega veoma nosivu. Prikazan je omaž konstrukciji u svakom smislu te reči. Iako su materijali čvrsti, prisutna jasna forma, veliki kontrast predstavlja mokra kosa manekenki, što odaje utisak kao da su iz tuša odjurile na modnu pistu. U svih 48 modela zastupljen je glamur četrdesetih i pedestih godina sa dosta tvida, krzna, metalik kože, kao i svečanih, ručno izrađenih tašni.

Blumarine

Blumarine

Nežni, ženstveni i vedri modeli modne kuće Blumarine rasteraraće sive jesenje oblake. Ova kolekcija je potpuno osveženje na Milanskoj nedelji mode. Nežne nijanse plave boje, kašmir i moher jakne, dugački zimski kaputi u boji pudera, iz kolekcije Blumarine obojili su hladne jesenje dane u vedre tonove. Kako samo to Ana Molinari ume!

Jil Sander

Jil Sander

Nemačka dizajnerka Jil Sander vodi nas kroz dnevne kombinacije, do večernjih. Predstavila je izuzetno lepu proporciju sukanja koje se blago šire ispod kolena, odišući vanvremenskom elegancijom. Jakne su izdužene, blago strukirane, a vuneni kaputi muškog kroja su prenaglašene veličine.

U toku je najznačajnija nedelja mode, koja dolazi kao šlag na tortu svim modnim sladokuscima, i to u najlepšem gradu Evrope, Parizu!

Do sledećeg petka želim vam uspešnu i radnosnu nedelju.

XOXO

Biljana

Tagovi: