Nakon igara, sada – hleba i priče

by | avgust 20, 2012

Lidija Ćulibrk, glavna i odgovorna urednica

T

ek što se ugasila vatra na olimpijskim igrama u Londonu, vrelina avgusta počela da popušta, a mi potrošili godišnje odmore, počeli smo da pričamo o teškoj jeseni koja nas čeka. I mi u L&Z smo broj posvetili štednji: novca, energije, vremena, živaca… Pitali smo se i sami, a pitali smo i naše poznate ličnosti i stručnjake iz raznih oblasti kako uštedeti, a na šta vredi trošiti novac. Ako ga imate. U svakom slučaju možda imate sreće pa ste jedna od onih koji veruju da je u priči o košulji srećnog čoveka odgovor na sve dileme o krizi i besparici. Upravo na nju me je podsetila koleginica Milica Milić Đokić koja uskoro očekuje svoju prvu bebu.

Kada sam je pitala da li je kupila sve što joj je potrebno za bebu, rekla mi je da nije kupila ništa. Pomislila sam možda su to neki novouspostavljeni stari običaji da se stvari za dete kupuju tek po rođenju. Ne, rekla je ona, sve sam posudila. Pa, čak i ovu trudničku odeću koju vidiš na meni, ponosno je dodala, ova uvek fensi i doterana cica! Hm, njeno dete će se roditi i neće imati svoju košulju ali možda će biti srećan čovek…

Kladim se da biste i vi isto izabrali za sebe i svoje dete. I na kraju, da vas podsetim na priču. Razboleo se sultan i niko od lekara nije znao kako da ga izleči, sve dok jedan derviš nije preporučio da sultan zaogrne košulju srećnog čoveka kako bi ozdravio. Sultanovi glasnici su otišli u sve delove carstva kako bi načli srećnog čoveka, ali nisu našli nijednog jer je svakome falilo po nešto kako bi se osećao srećnim. Na kraju naiđu na pastira koji je čuvao ovce i na njihovo pitanje izjavio da je ne samo srećan, nego možda i najsrećniji čovek na svetu jer je slobodan kao ptica. Oni mu zatraže da im da košulju kako bi ozdravio sultan, a pastir se izvini i kaže da je nažalost toliko siromašan da uopšte nema košulju.

Dakle, pokušajmo da budemo bar srećni :).

Tagovi: