Neću više da me boli!

by | februar 9, 2015
Foto: Aleksandra Ostojić, www.linea.bz

Foto: Aleksandra Ostojić, www.linea.bz

[inlinetweet prefix=““ tweeter=““ suffix=““]Ne tako davnih, 70-tih godina prošlog veka, dlake su bile u modi.[/inlinetweet]

Prštale su šiške ispod miške kad bi muzika na koncertu pogodila žicu, omiljeni fudbaler pogotkom podigao stadion na noge, uhvatili se za šipku u javnom prevozu ili okačili oko vrata voljenoj osobi.

Neretko, u isto vreme moderni, dugi zulufi i brci znali su da se umrse sa šiškama pod miškama, u žaru strastvenog, intimnog spajanja dva tela u ljubavnom zanosu.

Iako su najminimalnije suknje ikada tada bile u modi, što je žena imala jače dlake na nogama, to se smatrala strastvenijom.
Svoje Venerine brežuljke, žene su vešto skrivale baršunastim, maskirnim žbunovima. Prale posebnim šamponima za intimnu negu, sušile, tapirale, parfemima mirisale, a ponekad i lakirale, ako bi bilo potrebno održati frizuru do sudnjeg trenutka. Što bi žbun bio veći, to bi misterija otkrivanja tajnog pretinca sladostrašća bila zanimljivija i intrigantnija.

Sve do obrtanja ljubavnika naglavačke, moglo se podneti i zarad neometanog užitka, donekle, tolerisati golicanje po nozdrvama, zabadanje u zubima, ali već kod poze 69, znalo bi da zapne. U grlu. Podebela, ne tako ni kratka, obično, kovrdžava dlaka znala bi da sladostrasno uživanje prekine, dovodeći u pitanje preživljavanje ljubavnika, tokom gušenja istom, ako bi dlaka otišla predaleko.

[inlinetweet prefix=““ tweeter=““ suffix=““]Svaka osvešćena žena svog doba, volela je svoje telo, brinula o njemu i negovala ga na sebi svojstven način.[/inlinetweet]

Kleopatra je bila poznata i ostala upamćena kao pojam ženstvenosti i plemenitog odnosa prema svom telu. Sve dlake sa svog tela uklanjala je šećernom pastom. Varijantu iste, mnoge žene i dalje koriste u celom svetu.

[inlinetweet prefix=““ tweeter=““ suffix=““]Od kad sam počela da mislim svojom glavom, dobar deo vremena trošim na lepotu.[/inlinetweet] U to svrstavam i otklanjanje dlaka sa tela.

Pazuh i noge uvek sam brijala, tokom tuširanja jer nisam u stanju da podnesem da osetim ni milimetar izrasle dlake pod svojom rukom. A kamoli dopustim tuđoj da prođe kroz taj horor.

Na depilaciju nausnica, ruku i prepona idem svakog meseca, veći deo svog života. I svaki put, bez obzira na raspoloženje, ciklus, hormonalni status i sve ostalo što bi moglo da utiče na stepen bola prilikom odstranjivanja dlaka, neizostavno vrištim na sav glas prilikom depilacije prepona.

Probala sam sve varijante, hladan vosak, kojim depiliram ruke, ali je bol bio samo još jači, a koža nadraženija i osakaćenija.
I svaki put bi moja draga Ana govorila – prestani već jednom da vrištiš, rasteraćeš mi sve mušterije! Primoravaš me da ti zakazujem u gluvo doba, kad nikog nema, da ne misle ljudi da te zlostavljam.

Sve dok jesenas nisam rekla NE. Neću više da trpim bol. Jer ko nije prošao pakao depilacije, naročito, intimne zone, taj ne zna šta je fizička bol i duševna patnja.

Dok je na Dalekom istoku u trendu transplantacija dlaka (verovali ili ne, u Južnoj Koreji poludeše za presađivanjem dlaka u intimnoj zoni, za zahvat plaćaju preko 2.000USD!), rešila sam da definitivno raskrstim sa veselim 70-tim u svom životu.

[inlinetweet prefix=““ tweeter=““ suffix=““]Kad već u svemu gledam da idem ukorak sa svetom, zašto bih se i dalje depilirala kao žene u pret/prošlom veku, kad već postoje mnogo suptilnije i efikasnije metode, kao što je laserska epilacija.[/inlinetweet]

Deju, vlasnicu http://www.deja.rs/ upoznajem preko moje prijateljice Aleksandre, fotografkinje, čijih ruku dela vas uglavnom posmatraju s uzglavlja moje kolumne.

Na moj skeptičan stav o epilaciji, Deja je na trenutak zaćutala i potom rekla da sam, u suštini, u pravu, jer mnogi daju pogrešne informacije i lažne nade klijentima. Razbila mi je iluziju da je epilacija trajna, kako svi propagiraju i otvoreno rekla da je to dugotrajna metoda laserskog odstranjivanja dlaka, efektivnog trajanja od 7 do 10 godina. Svojom iskrenošću odmah me kupila.

[inlinetweet prefix=““ tweeter=““ suffix=““]U suštini, trajna epilacija ne bi ni bila dobra jer tada bi došlo do potpunog uništenja folikula dlake, a time i do nestanka znojne i lojne žlezde, što bi za posledicu imalo starenje i ubrzano boranje kože, kako kaže Deja.[/inlinetweet]

Kako i sama kaže, prošla je golgotu tretmana epilacije tokom pune dve godine, sa malim uspehom, u konkurentskom salonu, dok nije shvatila da se radi o lošem aparatu i usluzi. Tako je rešila da uzme stvar u svoje ruke.

Sa druge strane, moja prijateljica Du, ima odlično iskustvo. Pre 15 godina uradila je epilaciju dlaka, sa celog tela i dalje nema ni jednu dlaku povratnicu. Da li će se i kada dlake vratiti zavisi od različitih faktora – hormonalnog statusa, melanocita u dlaci, aparata, kojim se radi epilacija i stručnosti osoblja.

[inlinetweet prefix=““ tweeter=““ suffix=““]Da je epilacija gotovo sasvim bezbolna, uverila sam se i sama, na prvom tretmanu nogu, ruku i prepona, što je trajalo ukupno oko dva sata.[/inlinetweet]

Slabo peckanje osetila sam samo u regijama gde mi je koža izuzetno osetljiva, donjem delu prepona, unutrašnjem delu kolena i ruku. Sva sreća, sonda, veličine cca 1x3cm spušta se na kožu u trajanju od par sekundi. Iako se postupak ponavlja 3-4 puta, osećaj peckanja je zaista neznatan i lako podnošljiv.

Iskreno, najmanje od svega prijao mi je hladan gel, koji se u debelom sloju nanosi na kožu, pre tretiranja, tako da je moja burna reakcija, uz duboki uzdah, izazvala smeh kod osoblja. ‘Ovo nam se retko dešava!’, rekoše.

Prvi kontigent dlaka treba da počne da otpada posle, otprilike, dve nedelje. Kad preostale porastu oko 1,5/2mm, dolazim na naredni tretman. Inače, epilacija se ne radi tokom letnjih meseci izlaganja Suncu, a prema Dejinoj proceni, do tada bi trebalo da završim sa celim procesom epilacije.

Posle tretmana epilacije odahnula sam jer nisam imala apsolutno nikakve neprijatne reakcije na koži. Ni crvenila, ni peckanja. Priznajem, nije da se nisam plašila kako će sve ispasti jer sam još ranije čitala o iskustvu žene kojoj je spečena koža. Istuširala sam se kod kuće normalno, uz režim nege kože tela, koji inače primenjujem.

[inlinetweet prefix=““ tweeter=““ suffix=““]Deja kaže da žene najčešće rade epilaciju dlaka na licu, bradi, vratu, dekolteu, stomaku, leđima, pod pazuhom, rukama, nogama i preponama.[/inlinetweet] Uostalom, vrlo slično kao i muškarci, koji sve češće dolaze na epilaciju. Što potvrđuje poznato lice fudbalera, koji dolazi posle mene, da radi noge i ruke.

Pričamo otvoreno i razmenjujemo iskustvo, kao stari drugari, što mi bi čudno jer sam tako navikla da pričam samo sa ženama, u salonima lepote, dok bismo pijuckale kafu, od znatiželjnika zaklonjene paravanima.

Definitivno, vremena se manjaju. Cenim, u našu korist. Jer kome trebaju dlake za zubima, kad u tu svrhu već koristimo dental flos?!

Kako proces dalje teče, možete pratiti na mojoj fan page stranici, a kakav je finalni efekat, isričaću kad za to dođe vreme.

[inlinetweet prefix=““ tweeter=““ suffix=““]U međuvremenu, ako ne budem zadovoljna frizurom u svom međunožju, neću se libiti da sledim aktuelni, svetski trend nošenja perika za vaginu.[/inlinetweet]

Žana Korolija, vlasnica agencije za odnose s javnošću CORE Relations

Pratite Žanu na Facebooku i Twitteru ili potražite aplikaciju „Žanin ugao“ na Windows Storeu.

Tagovi: