(Ne)pravilna moda

Tijana Jovanović, urednica Mode i stilista

K

onstantno mi se dešava da me ljudi zapitkuju šta sa čim ide, da li su crveno i roze u kombinaciji dozvoljene, koja su pravila za ovo i ono, koji se materijali međusobno slažu, koliko boja sme da sadrži jedan outfit… i još bezbroj pitanja koja imaju odgovor, ali ga zapravo nemaju.

Pitate se sada šta je pisac hteo da kaže ovom konstatacijom. E pa htedoh reći da moda ima bezbroj pravila, ali da ni jedno nije pisano i zapečaćeno, a povrh toga se ona menjaju iz sezone u sezonu, od mikro trenda do mikro trenda, od osobe do osobe.

Sigurno vam se nekada dogodilo da na prijateljici vidite neobičnu kombinaciju, ili smelu šminku i frizuru i pomislite „ja ovo nikada ne bih mogla da iznesem“. E tako vam je to sa modom. Nekome pristaje neobično, nespojivo, a nekome ne. Na jednoj osobi teget i crno ili roze i crveno izgledaju fenomenalno, a druga u takvoj kombinaciji izgleda potpuno smešno i neadekvatno.

Meni recimo nikako ne stoji jaka šminka, pa sam odavno odlučila da ne učim da se šminkam. I zašto bih se trudila uzalud. Mojoj najboljoj prijateljici stoji basic garderoba bolje neko ikome koga poznajem, pa je već godinama teram da se oblači u stilu Jackie O. Preslatka je tako, kažem, a ona odbija da poveruje.

Ja ne volim kratku kosu na ženama. Ne vole je ni muškarci. To je proverena informacija, ali kada nekome pristaje savršeno ništa drugo ne dolazi u obzir. Tada ni muškarac ni žena neće prokomentarisati kako kratka kosa izgleda muškobanjasto, manje ženstveno ili neodgovarajuće.

I sad možemo ređati milion primera a da ne stignemo nikuda, jer moda ima svoja pravila. Itekako. Samo to su nepisana pravila, individualna, promenljiva. Da bismo ih poštovali, moramo dobro poznavati sebe, situacije, način na koji ih doživljavamo, utisak koji ostavljamo. I naravno moramo se stalno iznova upoznavati jer kako prerastamo ljude i životne situacije, tako prerastamo i svoj imidž.

Tagovi: