Njegovo veličanstvo Mider

by | septembar 17, 2012

Foto: Aleksandra Ostojić, www.linea.bz

K

ad god ovako naglo zahladi suočim se sa problemom zvanim „Šta da obučem, da mi bude toplo, a da izgledam dobro?!“ Jedan od načina kako da se dovoljno utoplimo, a ipak na sebe ne nabacimo glomazne džempere jeste da se slojevito oblačimo. To naročito ima svojih čari u skidanju, jednog po jednog komada odeće, kada dođemo u pristojno zagrejanu prostoriju. Još bolje ako imamo znatiželjnu publiku pred sobom. Ali to ipak podrazumeva da na sebi imamo više stvari, jednu preko druge, što vrlo retko može da izgleda elegantno, ukusno i privlačno. Da ne pominjem da može da deluje kao da imamo par kila viška.

Rešenje postoji!

Jedini način kako da se utoplimo ovih prohladnih dana, a da pritom izgledamo potpuno savršeno je da svoje telo uvučemo u mider! Ili, korset, kako kome drago, mada kako ćemo ga zvati mnogo zavisi od modela, kojih sada ima na pretek. Do pola, od pola, haljinica, bermudica, kako kome drago. Sve drugo sem haljine ili košulje preko njega će, verujte mi, biti suvišno.

Moram da priznam da sam do ovog saznanja, midera kao savršenog načina utopljavanja, došla sasvim slučajno. Jedno veče, kada sam ga obukla u želji da izgledam što bolje i bukvalno htela da proključam u njemu. Bilo je to neiskustvo plaćeno novim saznanjem. Sva sreća, retko praznim tašnu pa mi je dobro došla lepeza koja je tu čučala još od prošlog leta. Od tada, dobro pazim šta oblačim preko haljine kada nosim mider. Definitivno više nisam smrzotina u društvu.

I dobro pazim kada ga oblačim – nikako kada idem u shopping, naročito, sa više probanja. Prvo, sa miderom mi sve stoji savršeno i još lakše se latim kartice. A drugo, kombinacija tesne kabine i otežavajućeg svlačenja i oblačenja može dovesti do kolapsa. Ipak treba imati na umu da je mider bar jedan broj manji od prave veličine.

Leti – nikako! Bar dok ne izmisle neki koji će zimi da greje, a leti da hladi. Inače, imamo problem sa termoregulacijom. Može vam se učiniti da vas valunzi obuzimaju pre vremena.

Mogu ja to!

Navući mider na sebe je, inače, prava umetnost. Još ako je telo vlažno od znoja ili tek namazano losionom oblačenje istog postaje pravi poduhvat nivoa Mission impossible. Poduži nokti nisu preporučljivi uz ovakav outfit.

Ali, ono što ćete videti u ogledalu vredi svakog truda. Čak i najuža, tanka, pripijena haljina će vam stajati kao salivena. Iako stegnuti do zuba, osećaćete se komotno. Sve do trenutka kad treba da se sedne, uđe u kola ili ne daj Bože, popne negde.

Mada, ima i to svojih prednosti i čari. Mider doprinosi da nam telo bude pravo k’o strela i držanje mnogo pravilnije i elegantnije. Sedećemo na ivici stolice i noge držati skupljene, što je vrlo otmeno. Nošenje midera je odličan način skidanja suvišnih kilograma! Za večerom ćemo pojesti mnogo manje nego što inače činimo. Em ćemo delovati skromno, fino, sito i zavodljivo, em ćemo i to što pojedemo pre izbaciti kroz pojačano znojenje.

To je tako ženski!

Mider doprinosi glamuru i povratku u period kada je žena bila žena, u pravom smislu te reči. Kada je nošenje midera u pitanju, ne bih rekla da se tu prevashodno radi o zavođenju, mada se ono nikada ne isključuje u potpunosti, kada je žena u pitanju. Pre bih rekla da se radi o ženstvenosti – onoj koja je iščezla odlaskom sa scene žena u liku Kerol Lombard i Grejs Keli. Nije ga se odrekla ni Merilin Monro, a ni Madona mu nije odolela!

Za mene je pojam neprevaziđene ženstvenosti pencil skirt suit – kostim, sa suknjom ispod kolena, toliko uskom da se koraci mere u santimetrima i žaketom, visokog kopčanja u kome dišemo, gotovo, neprimetno! Iz reda onih čija dugmad gađaju direkt u oko posmatrača, ukoliko mu pogled ostane dovoljno dugo prikovan za žensku siluetu. Uz to bih dodala još crveni karmin i visoke potpetice.

Sve zakopčano do grla, a opet tako ženstveno i seksi!

I nije bez razloga Dita fon Tiz, kraljica burleske, proglašena za simbol ženstvenosti 21. veka.

Kada je prvi put ušao u modu, u XVI veku, miderom se stavio fokus na ženski struk, kao pojam lepote i ženstvenosti. Od tada pa do danas, prisutan je u ženskom garderoberu, u različitim oblicima i varijantama, sa izvesnim pauzama, izazvanim zasićenjem i pojačanom potrebom za emancipacijom, kao begom od sopstvenog bića.

Nijedna prava žena ga se ne odriče iako je sreća najbolji opis nastalog osećanja olakšanja nakon skidanja. Jedina nevolja je što ga ne možemo nositi kada nam je najpotrebniji – na odlučujućem dejtu. I to ne zbog ostavljanja ‘lažnog utiska’. Prava zapetljancija može nastati kada ga treba brzo skinuti, u mraku i još tako da niko ne vidi da ga imamo.

A na primedbu lekara da je loš po zdravlje jer remeti cirkulaciju se ne obazirem. Ništa kao jeza kroz kosti od hladnoće ne remeti moje zdravlje. U mideru mi je bar uvek toplo.

Piše: Žana Korolija, vlasnica agencije za odnose s javnošću CORE Relations 

Tagovi: