Sedela sam za mašinom, šila sam…

by | septembar 30, 2014
Foto: Mladen Sekulić

Foto: Mladen Sekulić

… a slušaj sad ovo, rekla sam i nastavila da čitam. ’’Nesumnjivo je da se prapočetak ženske težnje za dopadljivošću rodio samo i jedino iz želje da se dopadne čoveku… pa sad još nešto piše, ali se ne vidi dobro.’ ’Nema veze, čitaj dalje – reče Gaga.

’’Ženske koje nemaju na raspolaganju nikakva druga dopuštena sredstva, da osvoje muškarce i da ih vežu za se, nisu mogle računati ni na kakvu drugu potporu do na svoju koketeriju. Zato nije nikakvo čudo što je koketerija duboko ukorenjena u ženskoj duši. I mlade i stare podjednako su ropkinje koketerije.’’

’’Najzad – sad sam u najboljim godinama’’ – često je govorila jedna poznata gospođa koja je bila prešla pedesetu. Poricati se ne može – piše dalje – da moderna žena uzima na se svo mučeništvo koketerije i podnosi ga stoički mirno. ’’Zar današnja pomodarka ne trpi muke jezive kada se utegne u mider…? Ona se smeši, uvija, olako ćaska, vesela je, tako da niko i ne sluti koliko se ona pati utegnuta, umotana i uvezana tako da ne može da se mrda, ni da diše. I to traje po cele, beskrajno duge večeri.’’

duda alapaca

Eto, znači – nismo najgore. Pre sto i kusur godina – žene su trpele. Evo, rekoh i gurnuh joj hartiju pod nos. Ako laže koza, ne laže rog. Lepo piše. Prvi januar, hiljadudevetstoosme, pa sad ti vidi. Utezale smo se onda, utežemo se i danas – zbog čega…? Da se dopadnemo čoveku. Nema šta ne radimo stotinama godina unazad – od Krapinske pećine do dana današnjeg, od midera pa preko silikona i hijalurona – sve iz jednog jedinog razloga – da se dopadnemo čoveku. I to prvo jednom, a onda, kad to ne uspe – i bilo kom čovekolikom čoveku iole časnih namera.

OK, ne moram da kopam po gradskom arhivu da bih pronašla tragove koketerije. Tragova ima svuda i svuda su prisutni. Jer zna se kako koketa danas mora i treba da izgleda. Prava koketa nema bore. Nema tragove godina. Trepavice su joj guste i duge, ama sapliće se o njih dok hoda, pogled je fatalan, smoki ajz, naravno, bez toga ne biva. Koketa ima lice belo i nežno kao bebina guza, koristi samo najbolju kozmetiku, njena koža je dubinski hidrirana, a kosa sjajna kao s reklame za onaj šampon jača kosu, znaš onaj – od korena do vrha.

Sve smo pomalo kokete – primeti Gaga. U stvari, ne pomalo. Popuno. Možda nemam mider – dodade – ali sve što imam u ormaru – od onog animal print kaiša, preko parfema, do jaknice od veštačkog krzna – kupljeno je u iste svrhe. Za koketiranje. Čitava modna industrija opstaje i profitira na flertu i koketiranju.

Možda nisam baš sigurna da znam s kim to tačno želim da koketiram, ali da želim – želim. Svaka žena želi. Svim sredstvima, dopuštenim i nedopuštenim. I znaš šta, kad malo porazmislim, danas više i nema nedopuštenih sredstava. Nedopušteno je nekad bilo ići u suknji iznad kolena ili izaći na ulicu gole glave, bez šešira – a danas – danas se može sve. Sve što je nekada bilo sramota – danas je ok. I ne samo da je OK, već je i na ceni.

duda alapaca 1

Moja baba je još kao dete naučila da plete. Uči, dete – govorili su. Trebaće ti kad se udaš. Jeste, nekad bilo – sad se pominjalo. Da se ne lažemo, danas je na ceni neko drugo štrikanje. U ono vreme su poštene devojke nosile u miraz dobro vaspitanje, ambasador ćebe i bagatovu mašinu za šivenje, a sad ne možeš računati ni na ozbiljnu vezu, ako nemaš reputaciju jedne Kim Kardašijan, dvestoosamdesetdva selfija, s napućenim ustima, sa i bez brusa, od čega pola u kupatilima raznim, jedan autoportret na otvorenom, jedan akt u kupaćem u ’’vidi-me-što-sam-zgodna’’ pozi, (obavezan ignor na štrokav tepih i one naslagane šerpe u pozadini).

Bez barem hiljadu lajkova, višegodišnjeg staža aktivne tviterašice, (jer ko je lud da piše cele strane, držimo se kratke forme) i jednog kao slučajno zalutalog seksi snimka na You Tubeu, stvar je vrlo diskutabilna. Mislim – šta je sledeće? Za par godina će nam bivši muževi pisati pisma preporuke…?

U to ime, nema se šta čekati. Piši, Vlado, zašta te imam. Piši ’vako: zgodna žena. I lepa. I da ume da kuva. Ne, stani. Briši kuvanje. Umesto toga stavi – vešta. Tako je – vešta u kujni. Svašta znade. Pa nek se misle. Štikeraj ne ispušta iz ruku. Iz čestite kuće. Čestiti smo, šta ’oćeš…? I pošteni, nego šta. Mlada… Ne zagledaj, Vladimire, nego piši. Podebljaj to mlada. Može li još da stane…? Dobro. Piši – Bagat Ruža, na prodaju. Povoljno. Malo korišćena. Praktično – nova. Moguć svaki dogovor. Vlada me pogleda. Dobro, malo više korišćena. Mrsi gornji konac. Si srećan sad, a…?

Pišite Dudi na [email protected]!

Tagovi: