Srećna nam Nova godina

S

rećem ja tako ljude po tržnim centrima (gde se inače krećem poslovno da ne pomislite da sam slučajno išla da se snabdem za najluđu noć), i posle onog obaveznog „Ćao! Šta ima?“ sledi i nezaobilazna rečenica za ovo doba godine „A gde ćeš za Novu?“. Ma šta vas briga gde ću! Da li vi to nemate inspiracije pa hoćete da ukradete moju ideju ili zaista ne znate šta drugo da me pitate?!

I ti isti tržni centri su prekrcati, kako ljudima, tako i automobilima. I ja se sad pitam kako to da se toliko kupuje i vozi? Pa zar nije kriza? Zar nismo na rubu egzistencije? Ko su, uopšte, svi ti ljudi koji kupuju garderobu i poklone za Novu godinu? Ja ih ne poznajem, a poznajem mnoge, što površno, što poslovno, što sa zadovoljstvom.

I znate šta još jutros vidim. Jednu kompletno našminkanu, friziranu, obučenu… kao za televiziju, što bi rekla moja baka, u deset ujutru. Došla da kupuje donji veš. Crveni. Kaže tako mora te noći da bi ti cela godina bila vatrena. E pa ja ću baš žuti, da mi cela godina bude žuta. Šta fali žutoj godini? I baš se pitam u koliko je sati ustala da se sredi za tu kupovinu crvenog veša. Možda u šest? Hmmm, a kako li je izašla sa posla? Rekla šefici u banci da mora da se opremi za najluđu noć? Da neće možda da pazari svojom platom?

Zašto li se to veče popularno zove „najluđa noć“? Jedino ako su slučajno pijanstvo pobrkali sa ludilom. Ili je možda euforija pred Novu godinu, koja blago podseća na smak sveta, zapravo to ludilo? Mora da je to pošto jedva izvučeš živu glavu kada se provozaš gradom pokušavajući da završiš posao ili posetiš prijatelje.

Ma mnogo mi volimo da se žalimo. I onda, kada zaista treba da podignemo uzbunu, niko nas ozbiljno ne shvati. E zato ja neću da se žalim niti da pričam prazne priče. To mi je novogodišnja odluka. I ako vas baš zanima, ponoć ću da dočekam uz malo (ili malo više) domaće rakije, one strane, izdajničke sireve i neke drage ljude. A možda ću čak i da se potrudim da stavim maskaru.

Srećna Nova godina i želim vam da u njoj nađete neke nove prioritete, ukoliko u prethodnoj niste uspeli.

Tagovi: