Srpska moda: Top 30 komada domaćih dizajnera!

by | januar 10, 2014

Piše: Srđan Šveljo
www.urbanlook.info

Foto: Aleksandar Kamasi

Foto: Aleksandar Kamasi

Protekla godina bila je bogata i raznovrsna kada su u pitanju modne kolekcije domaćih dizajnera. Neki su opravdali svoje dugogodišnje prisustvo na srpskoj modnoj sceni, a neki bogami i nisu.

Nedostatak inspiracije je bio i te kako očigledan pa su obe sezone nekako ostale bez jakih i upečatljivih komada, kolekcija i modnih priča srpskog dizajna. Ipak, s druge strane, bilo je i onih koji krase srpsku modu i bez kojih ova modna scena ne bi bila ovako dinamična i lepa.

Ovde je nekih 30 komada domaćih dizajnera koji su na mene ostavili utisak u protekloj godini. Uglavnom su uzeti iz kolekcija tako da je na njihovom mestu mogao biti i neki drugi…Ovo je više priča o njihovim idejnim tvorcima i zašto su baš oni bili bitni u datom trenutku!

1. Muška crno-bela suknja koju je dizajnirao Ivan Džolić! Ovim komadom me je podsetio da je moda mnogo više od podele na mušku i žensku.

1

2. Oranž LILU čizme by Danijela Biškup. Komad koji osvaja iz sezone u sezonu. Samo čekam prvi muški primerak!

2

3. Roze kaput Ana Ljubinković. Zato što je jednostavan, nežan, greje bojom i dizajnom!

3

4. Cvetna duga suknja Mihano Momosa. Jer podseća na stari Holivud, na lepote koje su izbledele.

4

5. Mala crna Koishi tašnica. Zato što je jedinstvena u svom dizajnu, u svojoj pravilnoj nepravilnocti i van ovog vremena je.

5

6. Muške helanke by Ivana Pilja. Samo iz razloga što mislim da muškarac treba da nosi helanke i da svaki može da izgleda vrlo seksi u njima.

6

7. Leptir Mašne BowTie Collection koje dizajnira Aleksandar Topić. Jedostavan razlog zašto je u top komadima. Vratio je mašne u modu, doneo je cveće, boje i dezene među muškarce. Iako ga već kopiraju on je jedinstven i PRVI u svemu tome!

7

8. La Romane divne univezalne japanke – jednostavno rešenje i pun pogodak za leto.

8

9. Crno-bele pantalone Vlada Savić. Jer je ovo malo više umetnost nego što moda ponekad može da ponudi. Opasan komad!

9

10. Velike XXL minđuše Ines Janković. Opet veliki komadi nakita sa velikim kamenjem, baš kao nekada i baš zauvek u trendu!

10

11. Isprepletana haljina by Ivana Murišić. Komad koji se ne zaboravlja, kao i kolekcija iz koje je izvučen.

11

12. Majica Milice Vukadinović je samo delić onoga što je ona učinila za domaću mušku modu protekle godine. Revolucionarno.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????

13. Crveni oversized kaput Mirjane Šarac je malo remek delo domaće mode i volim ga jer daje prava krila, slobodu!

13

14. Tigraste antilop cipele Obuće Ristić. Komad kakav moje muško srce sanja, kao i sve ono što Ristići nude kada je u pitanju muška cipela.

14

15. Narukvica Jasmine Sanader jer je svojim umetničkim okom i vizijama uspela da najobičnije delove iz građevine pretvori u božanstven nakit.

15

16. Printani komadi Dejana Kovačevića. Niko do sada za svoju kolekciju nije kao printani dezen koristio ikonu jednog vremena i epohe. JK kao inspiracija učinila je svaki komad ovog mladog dizajnera posebnim, vanvremenskim i unikatnim.

16

17. PINJUNKY bedževi kao detalj bez kojeg nema izlaska na ulicu. Još jednom zahvalnost mladom Aleksandru Topiću što je ovaj, meni omiljeni detalj iz osamdesetih, vratio na scenu.

17

18. Majica sa kapuljačom Sonje Marunić. Jednostavnost Nikita Denmark dizajna i dovoljna ludost u mogućnostima koje pruža dovela je ovde samo komad iz odlične kolekcije.

18

19. Ogrlica RENAME koju je dizajnirala Nikolina Kostur!

19

20. Žuti kaput sa krznom dizajnerke Jovane Marković u stilu Grete i Marlen, u duhu davnih vremena. Komad koji iznad svega simboliše jednostavnost i eleganciju.

20

21. Milius broševi su nešto jedinstveno u svetu. Ideja kojom je dizajner Milan Stamenović oduševio ljude širom sveta ne može proći nezapaženo.

21

22. Bele kožne pantalone Marte Miljanić su komad koji se pamti, po odličnoj kolekciji i kampanji koja je prati!

22

23. Nataša Šarić je kravate vratila, ne samo u modu već u život i umetnost. Teško mi je bilo da odaberem samo jednu jer svaka je komad godine!

23

24. Boško Jakovljević već godinama za Martini Vesto dizajnira modu kakvu baš i ne viđamo na našim ulicama, a iz sveg srca želimo. Bravo za sve sakoe, boje, dezene… ovaj na posebno mesto!

24

25. Nevena Kragić je uradila čudo od kaputa, i siguran sam da je ovo rešenje za budućnost gde će moda biti prilagodljiva, gde će od jednog komada moći da se pravi nekoliko. Kaput godine!

25

26. Jakna cvetno + animal je totalni hit jer sestre Tijana i Mila Popović u svom poigravanju sa nečim što je „trash“ i te kako nas uče modi, ekologiji i čuvaju neka ne tako davna modna vremena od sigurnog zaborava.

26

27. Pantalone JSP. Svaki njihov komad je epic. I čekam trenutak kada će JSP imati konačno i mušku kolekciju i iste ovakve pantalone da vidim na momcima!

27

28. Roza haljina Marka Marosiuka jer vraća u bajke, jer vraća princeze na scenu!

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????

29. Roze košulja bez rukava Ivan Mana. Ako sam zbog nečije mode ponosan i srećan svaki put, onda je to zbog ovakvih dizajnera i komada koji svojim jednostavnim dizajnom ostavljaju bez reči.

29

30. Crna muška bunda Bate Spasojevića – jer glamur vraća i u mušku modu!

30

31. Trikotaža koju potpisuje George Styler je pun pogodak za prošlu godinu. Neobični i nesvakidašnji, dopunjeni savršenim stajlingom, njegovi koamdi su definitivno obeležili modnu scenu Srbije za 2013!

31

Tagovi: