Sve vam je na licu

by | oktobar 30, 2013

zana poliakovPostoje ljudi koji mogu da čitaju s lica – orijentalna dijagnostika podrazumeva da će vas dobro osmotriti sa svih strana, a posebno čitati šta se dešava na vašem licu. Takođe, iridologija je način dijagnostikovanja pomoću zenice oka. Tu se mogu videti problemi i pre nego što nastanu, a preventiva je najbolji lek. Meni su, na primer, davno rekli da ću biti zdrava jedino ako budem pričala o svojim emocijama s nekim ili ukoliko ih zapišem. Moji podočnjaci zavise i varijaju od stanja moje gordosti, koja me je fakat s vremena na vreme ubijala. Plus ako podočnjaci govore i o stanju bubrega, a oni su povezani s odnosima – eto čitavog objašnjenja o tome zašto će se neki naredni tekst zvati Gordost i predrasude.

Još dok sam išla na rebirthing, tehnika preporađanja tokom koje se samo leži i diše a potom upadneš u hiperventilacioni šok, shvatila sam da to počisti sve moguće traume zapisane u telu. Naše telo sve pamti, jednako kao i lice. To što starimo normalan je proces, međutim – nama se i tuga, i ljutnja, i mržnja i nezadovoljstvo vide na licu. Jednako kao i sreća. Mada nju najčešće prepoznajemo samo kao sjaj u očima – tako je kad su nečiji razum i duša u skladu te duša slobodno peva.

Ovo što ja radim možeš shvatiti kao jogu za lice, kaže Nebojša Nedić, koji u svom holističkom studiju nudi nesvakidašnje energetske masaže lica uklanjajući tako sve traume i stres s njega, a samim tim i podmlađuje. Jedan plastični hirurg je govorio da samo dva milimetra razlikuje lepu od ne tako lepe žene. Samo dva milimetra disproporcije. Sve na našem licu je u proporcijama, a lepota kažu renesansni stručnjaci leži u simetriji. Ljude koji imaju savršeno proporcionalna i simetrična lica – njih smatramo lepim. Ostali moraju da budu šarmantni ili po nečemu da privlače pažnju, odnosno da dobijaju i prenose energiju jer – svačija duša je lepa.

Tako Nebojša Nedić kombinuje sve što je dosad učio od tehnika – šijacu, rekonekcija, rejuvenaciju i Rosenberg metodu. Svaki holistički ili energetski terapeut u ono što je naučio doda i svojih deset posto, i to je ona razlika između odličnih i prosečnih. Rosenberg metoda je razvijena kao pomoć glumcima za bolju facijalnu ekspresiju. Jednako kako telo treba da prati plesača dok igra tako i kod glumaca ekspresija na licu prati glumu, to jest doživljaje iznutra. To je ono što razlikuje dobre od najboljih, i izrazi varijaju isto u okvirima dva-tri milimetra. Radi se šest tretmana na tri do pet dana, a tretman podrazumeva ne samo rad na licu nego i na vratu, glavi i leđima, jer svi mišići u okolini doprinose izrazu lica. I svi mišići vole da vežbaju. Potom održavanje jednom mesečno, jer i kad vežbate jogu, morate da vežbate redovno – svakog jutra Pozdrav suncu makar.

Možda zato što sam se dovoljno opustila i odmorila ovih dana na Fruškoj gori, možda me upravo zbog toga um mnogo manje uznemirava, sve u svemu – ja sam na tom stolu za masažu propisno zaspala. Probudila sam se bez umora, što na licu što u telu.

Kakav božanski osećaj lakoće! Ovako treba da izgledaju kozmetički tretmani. Mada nešto slično tome nudi i Dr. Hauschka i Darphin. Dr. Hauschka tretman počinje tako što prvo potopite noge u vodu a potom vam se radi masaža stopala, pa masaža ruku, a tek onda se prelazi na lice. Još kad se tome doda i masaža četkicama, sve je blago i bez bilo kakvog pritiska, a dodir i naš fini osećaj jeste ono što je lekovito. Darphin je, pak, više posvećen aromaterapiji, tu vas opiju i opuste nežnim mirisima toliko da ne biste izlazili iz salona bar nekoliko dana. Kozmetički tretmani su davno prevazišli invazivne tehnike prostog ceđenja, pa ako bubuljice niste uspeli da smirite posle puberteta, pravo rešenje to deal with them više nije kozmetičar nego nego neko ko će vam objasniti podrobno vezu naših organa i stanja kože. Treba vam holistički healing, a ne prosto površinsko rešavanje problema.

A što se podmlađivanja tiče, tu postoji teorija, a bogami i praksa, da što se više mikropovreda napravi na licu, poput bockanja mezoterapijskim koktelima, to telo više šalje „hitnu pomoć“ upravo na ta mesta i – eto obnovljene kože. Zato ja volim sve te skoro pa medieval tehnike bockanja i buškanja, poput onih rollera.

I naravno, moje omiljene pijavice kod Natalije. One vas u proleće savršeno pročiste. Pročiste vam jetru, a samim tim sredi se i koža lica. Ako dosad niste, idealna je prilika da isprobate i antiparazitni program, te pročistite i creva, pozdravite se s bakterijama i parazitima, pa i s ponekim kilogramčićem viška i nečistoćom na licu.

Posle smo moj joga-za-lice terapeut Nebojša Nedić (koji inače zajedno s Milanom Bojićem stoji iza odličnog sajta o duhovnosti www.novasvest.com) i ja bili na meditaciju kod Mohanđija, čak nešto više od dva sata. Samo prisustvo čoveka više svesti smiruje vam um i diže vas na vibraciju iznad. Uveče me je neka druga osoba gledala iz ogledala. Mirna i zadovoljna i po prvi put nekako zaštićena – sve je bilo na svom mestu.

Naša osećanja čitaju se s lica, a isto tako tu stoji i sve vreme u našem ličnom polju, te ako želite da vam leto bude uzbudljivo i zabavno – poradite na unutrašnjem osećaju zadovoljstva. Sigurno ste primetile da kad ste zaljubljene, ne samo što blistate nego svi počnu da vam se udvaraju. Kad ste bljak, nema nikog na vidiku. Naučile smo lekciju valjda – uvek možemo biti zaljubljene u sebe i voleti svet, ljude, prijatelje, univerzum, there is so much love in this world, te mi nikako nije jasno kako neko može i jedan dan biti tužan.

A taj dan ostavi takve tragove na licu koje čak godine posle ne mogu da izbrišu. Ovog leta oslobodite se svega! Let your heart be free!

Budite u toku: www.zanapoliakov.com.

Tagovi: