U korak sa Kim Kardašijan

by | mart 31, 2014
Zana1

Foto: Srđan Bosnić

Nekada se svet delio na Istočni i Zapadni blok, kauboje i Indijance, a sada na one koji podržavaju ili se gade pojave Kim Kardašijan, najpoznatije starlete na svetu, koja je osvanula na naslovnoj stranici najprestižnijeg modnog magazina, Vog.

I sama sam bila iznenađena ovim gestom. Pre svega zato što pojavu starleta ne priznajem za relevantnu i potrebnu u društvu. Kao da nema dovoljno poznatih faca koje bi bile voljne da skandalima i svlačenjem do gole kože pune naslovne stranice svih svetskih magazina, nego su nam sad još potrebne i osobe bez zvaničnog zanimanja, napumpane plastikom i do besmisla vulgarne da pune medijske stupce.

Sva sreća te je u pitanju američko izdanje Voga. Uduvek sam ga smatrala ’rođakom sa sela’ britanskog izdanja, plemenitog roda. Pa mu se, možda, da i oprostiti. Ali urednici Ani Vintur, svakako, ne. To što je nepokolebljiva čelična lejdi svetske modne scene poklekla pred reality show zvezdom, koja je postala poznata tako što je u javnost pustila svoj kućni snimak seksualnog odnosa, može da znači dve stvari. Jedna je da je vreme za penziju, a druga da je opovrgavanjem svojih čvrstih stavova, u vezi sa visokim standardom, pokazala da je oduvek bila samo licemer i snob.

 

Kim K4

Kim K

Kim K2

Generalno, visoko postavljeni standardi u kreiranju i postavci stvari, moralu, međuljudskim odnosima, kvalitetu umetnosti i mnogo čemu drugom, potrebni su da bi se održavala pristojnost u životu. U tom slučaju, daleko su od snobizma.

Jednom kada se zadati standardi spuste i obraz proda đavolu, sve gubi prvobitni smisao i postaje šarena laža. Postaje umišljena vrednost. Običan ego trip. Snobizam.

Mladim ljudima se još i može tolerisati dvo-obraznost u nekim situacijama. Mladi su i još uvek ne znaju ni ko su, ni ko žele da budu. Ali odraslim, zrelim ljudima, sa iskustvom i bogatom karijerom, jednostavno, ne.

Prezirem one koji su spremni da se odreknu svog integriteta i visoko postavljenih standarda zarad novca. Bez obzira koja je suma u pitanju. Obraz nema cenu.

Iako sam ubeđana da će ovo izdanje Voga biti najbolje prodavano do sada, ne nalazim da bi poslovni razlozi, u cilju unapređenja prodaje i ostvarenja većeg profita, trebalo da budu dovoljno dobri. Jer čemu standardi, ukoliko ih rušimo?! Čemu snovi, ako mogu da se kupe?!

Mada, pitanje je da li su ti visoki standardi ikada bili u potpunosti ispoštovani ili su bili podložni promenama. I zašto je Kim Kardašijan ta ispod koje se povlači linija pristojnosti?

Ništa manje neprimerenim ne nalazim pojavljivanje Rijane, koja je do sada već nebrojeno puta bila na naslovnim stranicama Voga. Rok zvezdu problematičnog ponašanja i moralnih načela nikako ne vidim kao poželjni uzor mladim ženama.

Kao ni najslikaniju manekenku svih vremena, Kejt Mos, koja je više puta bila uslikana kako konzumira droge.

Naomi Kembel je jedna od onih koji su se pobunili protiv pojavljivanja Kimi u Vogu, ali ni za nju se ne zna da li je poznatija po tužbama za pesničenje, tuče i skandale ili po manekenisanju.

Tako da cela ova afera oko Kim Kardašijan na naslovnoj strani Voga deluje kao licemerje kolosalnih razmera. Dakle, Kimi se smatra osobom suviše niskih kulturnih vrednosti za predstavljanje u uzvišenom modnom magazinu, koji je pre samo godinu dana u nebesa dizao Al Asada, predsednika Sirije, i njegov režim.

Kada smo kod licemerja, setimo se i slučaja domaće muzičke zvezde, Severine, koja je to postala nakon kućnog porna snimka, a i pored toga ne skida se sa naslovnih strana regionalnih magazina. Osvanula je čak i na naslovnoj stranici štampanog izdanja magazina ovog portala. Ili se to ne da porediti?

Ako ste se i vi potresli, zamislite tek kako se oseća Paris Hilton! Jedan je od šaljivijih komentara na vest o Kiminoj naslovnici, koja je uzburkala svetsku javnost.

S druge strane, Kimi se nema šta zameriti. Učinila je da za trenutak planeta Zemlja zastane i da sva pažnja ovog sveta bude uprta u nju. Šta više žena da poželi?! A nije se čak ni gola skinula! Doduše, ovog puta. Tema narednog njenog filma mogla bi da bude ’od kućnog porno videa do naslovnice Voga u tri koraka’.

Kim K7 Vogue

Za neke stvari joj se mora odati poštovanje – žena zna šta hoće i što je najvažnije, zna kako da do toga dođe. Ostvarila je svoj san. A zar svi tome ne težimo? Zar nas ne uče sa svih strana da od svojih snova ne treba da odustajemo već da radimo u cilju njihovog ostvarenja? Živi svoj san i ne daj nikome da ti kaže da ne možeš da ga ostvariš.

Znaš da ti se san ostvario kad ne možeš da zaspiš jer je realnost bolja od snova. Ovih dana Kimi se podočnjaci mogu oprostiti jer ona sigurno ima dobar razlog za nesanicu. Zajedno sa svojim dečkom dokazala je da san lakše postaje java kada se sanja u dvoje.

I što je važnije od svega, ne pretvara se da je nešto što nije! Dok se sve ostale zvezde pretvaraju da su slavu i bogatsvo stekli na osnovu talenta, lepote i stila, Kimi ne pretenduje na lažno predstavljanje. Ne poriče da je trenutno jedna od najpoznatijih žena u svetu zahvaljujući svojoj debeloj, goloj guzici i besomučnom slikanju iste.

Srednja škola je najviši stepen obrazovanja koji je stekla ali je zato doktorirala pop-kulturu, u čemu smo svi mi saučestvovali i dali značajan doprinos.
Svesni smo činjenice da živimo u doba promene svetskog poretka. A sve velike promene prate tektonski poremećaji. Ovo je sigurno bio jedan od zanimljivijih. Možda sve ovo nije ni tako loše. Misterija je razotkrivena. Sad znamo da svako od nas može da se nađe na naslovnici Voga. Pitam se, ko li je sledeći?

ZK_Vogue

Žana Korolija, vlasnica agencije za odnose s javnošću CORE Relations

Pratite Žanu na Facebooku i Twitteru ili potražite aplikaciju „Žanin ugao“ na Windows Storeu.

Tagovi: