Ugasi haljinu, pristavi cd…

by | februar 26, 2013

‘Može li to da sačeka?’, pitala sam je. ‘Ode mi pauza, ženo, zakasniću’. ‘Znam’, rekla je, ‘ali ovo moraš da čuješ’. ‘Pošalji mi na mejl’, čitaću posle. ‘Ne’, bila je uporna. ‘Moraš sad’. ‘Našla sam nešto skroz staro, nekakav priručnik za žene od pre Hrista. Kako udovoljiti mužu, kako biti savršena domaćica i te stvari’. ‘Dobro, de, čitaj, slušam te’.

Pravilo prvo – pripremite večeru na vreme. Večeru planirajte ujutro, ili čak prethodnog dana, kako bi vašeg supruga dočekao ukusan obrok kad se vrati s posla. Tako ćete mu dati do znanja da ste mislili na njega dok je on radio, ali i da se brinete za njegove potrebe. Većina muškaraca je gladna kad se vrate s posla, a pripremanjem njemu omiljenog jela ispunićete mu potrebu za toplom dobrodošlicom.

Pravilo drugo – Pripremite se za njega: Odmorite se 15 minuta pre njegovog dolaska kući, tako ćete biti osveženi kada on dođe. Popravite šminku, stavite traku u kosu i izgledajte sveže. Vas suprug je proveo puno vremena s ljudima umornim od posla. Budite zanimljiva i vesela za njega. Njegov dan je bio dosadan i treba mu malo zabave, a deo vaših dužnosti je da se pobrinete za to.

Pravilo treće – Smanjite količinu buke. Kad se vaš suprug vrati s posla, isključite sve kućne aparate i recite deci da se i ona utišaju. Budite srećni sto ga vidite. Toplo mu se nasmejte i pokažite iskrenu želju da mu udovoljite.

Pravilo četvrto – Poslušajte ga. Iako mu možda morate reći puno toga, nemojte to učiniti neposredno nakon njegovog dolaska kući. Neka on prvo govori, on sigurno ima važnije stvari na umu od vas. Ne ometajte ga. Ne žalite se ako vas muž dođe kući kasno uveče ili ako želi otići negde na večeru bez vas. Umesto prigovaranja, pokušajte razumeti pod kolikim je on pritiskom zbog posla. Kad je kod kuće, sigurno se želi odmoriti i opustiti. I na kraju,ne postavljajte mu nepotrebna pitanja i ne sumnjajte u njegovu sposobnost prosuđivanja ili integritet. Ne zaboravite da je on gospodar u kući i kao takav će uvek sprovoditi svoju volju, pošteno i pravedno. I zapamtite, dobra žena zna gde joj je mesto.

„Strava, je l’ da…?“, upitala je. „Aha. A sad stvarno moram da idem“.

Koliko se sve promenilo, razmišljam usput…? Čuj, pripremite večeru na vreme…? Mogla bih, kada bi’ bila kod kuće pre večere. Ovako, mogu nedeljom da se nadaju ručku i to je to.

Pripremite se za njega… – ha, dobra fora. Je l’ se računa i pranje zuba u to…?
Brinite o njegovim potrebama…? Helou, nije nedonošče.
Izgledajte sveže… Poslednji put sam izgledala sveže uoči male mature.
Budite zanimljiva… Kome, mužu? Ma ’ajte…
Vaša je dužnost da se pobrinete za njegovu zabavu… Pa sinoć je gledao utakmicu, je l’ tako?

‘A kako bi bilo da pokušamo’, upitala je Gaga. ‘Šta da pokušamo?’ ‘Pa to, sve što ovde piše. Mislim, možemo mi to, je l’ da?’ ‘Ti to sumnjaš u mene?! Ionako je javio da će danas kasniti s posla’.

Stigla sam kući pre njega. Sjurila se u prodavnicu po konzervu pelata i origano. Pristavila vodu na šporet. Sreća pa su mu špagete najdraže. Pustila tuš. Pojačala muziku. Utrčala u kupatilo. Obrijala noge. Sredila obrve. Prethodno promenila sijalicu. Obukla haljinu. Skinula haljinu. Zatim obukla drugu haljinu. Promešala špagete. Smanjila na dvojku. Bebu lansirala kod komšinice, na jedno sat dva. Uopšte nije teško udovoljiti mužu, pomislila sam. Uključila veliku ringlu. Istopila maslac. Naseckala luk na sitno. Skinula haljinu da ne povuče miris. Dodala pelat i origano. Prilegla preporučenih petnaest minuta. Zaspala kao top. Probudila se nakon sat i po. Jedva odlepila ugljenisanu šerpu sa šporeta. Bacila sve u đubre. Bacila i đubre. Vratila se kući. Ostavila kantu. Opet strčala u prodavnicu po pelat i origano. Zatim, pojačala haljinu, obukla vodu, pristavila muziku…

Tagovi: