Zarobljeni dijamant

by | avgust 11, 2014

Ljudsko pravo da se nema ljudskih prava

dl Bio malo u Turskoj. Ne brinite, nije pao nikakav olinkluziv pakao u nekom klimatizovanom šoping centru u pustinji do mora. Išao sam da vidim Istanbul. Jako je lepo i moram ići opet. Svima preporučujem. Turska, tradicionalno rastrzana između otomanske, islamske tradicije i Ataturkove sekularnosti. Demokratija u kojoj vojska silom uteruje ljudska prava u ljude. Paradoksalna situaciju u kojoj ljudi, kad bi zaista mogli da biraju, izabrali bi da više nikad ne mogu da biraju.

Šarene, prepune ulice po kojima brke trtljaju i petljaju nešto po ceo dan. Sede, piju čaj, dovikuju se, rade. Mnogo se grle, ljube, ne propuštaju priliku za fizički kontakt sa nekim novim ili, ako tog nema, sa nekim dobro poznatim. Jedinu više gej atmosferu doživeo sam na gej prajd paradi u Amsterdamu pre nekoliko godina. Gej prajd u Istanbulu prošao bi možda i gore nego beogradski. Kako to kad se svi muškarci ovde non-stop pipkaju a žena ima manje nego na Večitom derbiju? Gde su žene?

„Žene su naši dijamanti“ kaže Said, „Mi ih čuvamo, brižljivo. Sve im dajemo. One samo treba da slušaju, da budu samo naše. Da budu dobre majke i domaćice i da su tu samo za nas a ne za ceo svet. Da su kod kuće stalno.“

Ako ih i izvedu malo u „ceo svet“ one izgledaju kao nindže, neke i oči pokriju onom pčelarskom mrežicom. Prosto boli mozak kad ih vidiš kako kupuju najskuplju garderobu koju niko nikad osim muža, u privatnosti njihovog doma, neće videti.

Ipak, našle su načina da se, i tako jednoobrazne, rasloje. Da se nekako ipak vidi koja je bogata a koja je raja. Po cenu da izazovem incident, bečio sam se u jednu dok nisam video da ona ima markiranu burku! Crno, crno, crno, isto ko i svaka druga ali… ima markicu koja pokazuje da njeni okovi koštaju deset puta više od okova žene prekoputa.

OK, sve ste ovo otprilike znale i bez mog neveštog putopisa ali nije on sam sebi svrha…

Na putu kući, avion je kasnio nekih sat vremena, slušao sam razgovor dve klasične BG šanerke koje su otišle po novu turu koju će preko Facebooka prodavati na stranici „Markirana ehtra-vrh garderoba, originali“. Obe su izrazile neverovatno divljenje prema islamskom modelu braka.

Kao, ne razumeju skroz i nije b’ate po tradiciji našoj i, ono, nije baš Pravo Slavlje ali, b’ate – libo pedu tursku ribu kad je uvatila frajera. Ono, sve joj kupi. Ima sve. Ništa ne mora da radi. Oni svoje žene paze ko malo vode na dlanu.

Vrhunski ideal u životu, da se ništa ne radi, da se ničim ne bavi i da se po ceo dan „bleji“ u skupoj garderobi i drnda mobilni telefon ne može da pomrači ni cena po kojoj takav život ovde dolazi. Nema veze, istrpeće se, preko svega toga, crna mantija na 40 stepeni do kraja života. Naći će se već način da i takva mogu svima da dokažem da sam se bolje udala od Fatime koja je imala nabudženije nokte u osnovnoj! Ha!

Samo da čestitom mužu ne dosadi to sve pa da poželi 72 device u specijalnom delu raja do kojeg se stiže na samo jedan način…

Tagovi: