Kako nastaje najkvalitetnija kafa poreklom iz Brazila?

by | mart 26, 2015

Dnevno se u svetu popije više od 1,5 milijardi šoljica kafe. Čak devedeset odsto ukupne količine kafe se uzgaja u zemljama u razvoju, među kojima prednjači Brazil sa trećinom svetskog uzgoja, dok je konzumacija najveća u industrijski razvijenim zemljama.

foto: PR

foto: PR

Sa brazilskih plantaža kafe, koje se prostiru na preko 27.000 kvadratnih kilometara dolazi nam najkvalitetnija vrsta kafe, koja se naziva Santos a od koje se pravi Doncafé Brazil kafa.

Kafa je biljka u obliku zimzelenog žbuna koja raste u tropskom i subtropskom pojasu, na svim kontinentima sem Evrope. Dve osnovne vrste kafe su arabika, koja mešavini kafe daje aromu i robusta, koja daje punoću. Najkvalitetnija vrsta brazilske arabike se zove Santos. Nakon pet godina od sađenja, sazreva dovoljno plodova, crvenih bobica kafe i obavlja se branje.

Nakon branja, sa zrelih bobičastih plodova kafe se uklanjaju spoljašnja i unutrašnja kora i mekana pulpa, čime se izdvajaju sirova zrna kafe. Zrna se zatim pakuju i kreću iz Brazila put najudaljenijih delova sveta pa tako stižu i do Srbije. Po dolasku u našu zemlju, u fabrici Strauss Adriatic, sirova zrna kafe se prže i transformišu u nežna zrnca bogata brojnim aromama. Zrna se potom melju do posebnog stepena finoće a mlevena kafa se pakuje u kesice u atmosferi koja čuva sve arome. Ovako pripremljena zrnca spremna su da vam pruže užitak u vidu šoljice najkvalitetnije Doncafé Brazil kafe, koja donosi sve čari ove najveće latinoameričke zemlje.

Tagovi: