5 najčešćih zabluda o vežbanju

by | maj 13, 2013

Milan ZaricAutor: Milan Zarić, profesor sporta
www.licnitrener.com

 

zablude o vezbanju

Generalno gledano, vežbači u Srbiji su veoma dobro informisani u vezi sa treningom, vežbama i ishranom. To govori u prilog činjenici da smo prava sportska nacija. Svi smo svesni važnosti fizičke aktivnosti – neki to i primenjuju u praksi, a drugi će, siguran sam, uskoro početi sa vežbanjem.

Ipak, postoji nekoliko zabluda u fitnesu. Otkriću vam pet najčešćih:

1. Ako radim trbušnjake, smršaću.

Velika neistina,. Zapravo, vežbama za stomak utičemo na jačanje mišića, ali ne utičemo značajno na smanjenje masnog tkiva. Trbušnjaci imaju uticaj na smanjenje masnih naslaga sa stomaka koliko i vežbe za ramena utiču na te masne naslage.

2. Da bih smršala, moram da trčim jer hodanje ne pomaže.

Takođe zabluda. Čak šta više, brzo hodanje može potrošiti više energije nego trčanje. Najjači argument toj činjenici je veća frekvencija koraka kod brzog hoda. Brzim hodanjem ćemo vrlo teško izaći iz zone sagorevanja masti, što sa trčanjem nije slučaj. To je još jedna prednost hodanja u odnosu na trčanje.

3. Čučnjeve nemojte raditi, od njih rastu veliki mišići.

Svaka vežba je sredstvo, razliku pravi način na koji je koristimo. Možemo je koristiti za mršavljenje, ali i za hipertrofiju mišića, od nas zavisi. Konkretno čučanj je vežba koja mora imati mestu u svakom treningu, od sportiste do rekreativca.

4. Bez dopinga ne možete doći do rezultata.

Velika neistina! Suština svakog sporta i treninga je viteška borba, ako se ne pridržavamo ovog pravila bolje je da i ne treniramo. Za dobre rezultate je najbolji saveznik kvalitetna ishrana i dobar i redovan trening. I tu je tačka, nema izgovora, svi smo isti.

5. Da bih smršala, moram da radim mnogo ponavljanja.

Nije tačno. Na redukciju telesne mase najviše utiče ishrana. Uloga treninga je potrošnja kalorija i ubrzavanje metabolizma, kao i dodatna aktivacija i prokrvljenost mišića. Ne treba raditi 50 ili 100 ponavljanja, gornja granica treba da je do 20, a najčešće je to 15 ponavljanja.

Tagovi: