ALKOHOL je opasan za buduće mame

by | februar 17, 2010

Ukoliko ste u drugom stanju, trebalo bi da znate da čaša ili dve bilo kog alkoholnog pića neće prijati vašoj bebi, bez obzira na to koliko vi u njemu uživate.

trudnica pije alkoholTrudne žene i one koje tek planiraju trudnoću trebalo bi da izbegavaju konzumiranje bilo kakvog alkoholnog pića, poručuje i savetuje britansko ministarstvo zdravlja.

 

Odavno vlada mišljenje i važi stav da trudnice mogu, bez loših posledica, da popiju jedno do dva pića nedeljno, ali su nova istraživanja to opovrgla. Čak je bilo preporučljivo da buduće mame s vremena na vreme popiju koju čašu piva jer taj napitak zbog obilja kvasca i kompleksa vitamina B pozitivno utiče na mlečne žlezde i podstiče laktaciju. Upravo zbog novih konstatacija, predloženo je da se i na ambalažama za alkohol nađe upozorenje koliko je alkohol, bez obzira na količinu konzumiranja, rizičan za trudnoću i novorođenče.

 

Prema najnovijim rezultatima pojedinih studija, svake godine u Velikoj Britaniji rodi se više od 6.000 dece sa tzv. fetalnim poremećajem alkoholnog spektra. Ovim terminom obuhvaćeni su razni nedostaci novorođenčadi koji su posledica majčinog konzumiranja alkohola tokom trudnoće. Međutim, pojedini stručnjaci smatraju da su nove vladine preporuke prestroge i da ne treba dizati buku bez razloga.

 

Doktor Patrik O’Brajen sa Kraljevskog koledža tvrdi da nema nikakvih dokaza da jedna do dve doze pića jednom ili dva puta nedeljno tokom trudnoće na bilo koji način štete novorođenčetu ili majci i da do sada nije bilo slučajeva da se to odrazilo na bebu. Pod „dozom“ se podrazumeva deset mililitara čistog alkohola. Krigla svetlog piva od pola litre ili čaša od 175 mililitara belog ili crnog vina sadrže dve takve doze alkohola.

 

Izvor: Glas Javnosti

Tagovi: