Antibebi pilule utiču na memoriju

by | septembar 13, 2011

Rezultati istraživanja sprovedenog u Kaliforniji pokazuju da žene koje koriste oralnu kontracepciju drugačije pamte od dama koje je ne koriste. Iako nema razlike u količini informacija, žene pod hormonskom terapijom više pamte emotivne aspekte, dok druge memorišu činjenice.
Žene koje uzimaju kontraceptivne pilule time utiču na način pamćenja informacija, pokazuju rezultati istraživanja koje su sproveli stručnjaci sa Univerziteta Kalifornije.

Naučnici tvrde da su žene koje koriste oralnu kontracepciju sklone pamćenju drugačijih aspekata istog događaja, nego žene koje je ne koriste.
Te pripadnice slabijeg pola češće pamte emotivni utisak događaja nego objektivne detalje.
Ispitivanje je vršeno na ženama koje su učestvovale u saobraćajnoj nesreći i proveravalo se kako su one zapamtile taj traumatični doživljaj.
Dame koje su koristile pilulu sećale su se potresnih detalja – da je bilo povređeno dete, na primer. Druge su se sećale raznih činjenica, da je recimo bio hidrant pored automobila.
„Razlika je u vrsti informacija koje pamte, ne u količini", objasnio je Šon Nilsen.
Nilsen je ukazao na veliki značaj istraživanja povezanosti pilule i kognitivnih sposobnosti.
„Do sada je izvedeno samo nekoliko takvih studija, dok istovremeno više od 100 miliona žena koristi oralnu kontracepciju", dodao je Nilsen.
Rezultati objavljeni u magazinu "Neurobiologija učenja i pamćenja" mogu koristiti naučnicima da otkriju zašto muškarci pamte stvari drugačije od žena.

 

Tagovi: