Atomski bikini: Kada inženjer dizajnira kupaći kostim, on ostaje za sva vremena

by | jul 6, 2015

Jedan od odevnih predmeta koji je promenio istoriju je svakako bikini, koji se pojavio pre 69 godina.

Brižit Bardo, Foto: isabelrose.com

Brižit Bardo, Foto: isabelrose.com

Amerikanci su 1. jula 1946. godine izveli prvu u seriji nuklearnih proba na atolu (koralnom ostrvu) u Južnom Pacifiku. Četiri dana kasnije, Francuz Luj Rear predstavio je u Parizu kupaći kostim za koji se nadao da će biti isto toliko „eksplozivan“ i koji je nazvao Bikini, po pomenutom ostrvu.

„Bikini: atomska bomba“ isticala je reklama za ova dva mala parčeta tkanine koja su se prodavala u ambalaži malo većoj od kutije šibica. Svoj „bikini“ Rear, automobilski inženjer čija je porodica posedovala butik donjeg veša, predstavio je 5. jula 1946. na bazenu Molitor, u Parizu. Danas, na istom mestu publika će u nedelju imati priliku da vidi ovaj istorijski model koji će biti izložen zajedno sa retkim primercima kupaćih kostima koji su se koristili od 1890. do 1970.

Sedamdeset godina ranije, Rear nije mogao da nađe nijednu manekenku koja bi pristala da ponese njegov bikini. Na kraju je „atomski“ kupaći zvanično predstavila 19-godišnja plesačica Pariskog kazina Mišlin Bernardini.

Brižit Bardo, Foto: isabelrose.com

Brižit Bardo, Foto: isabelrose.com

Rearov izum, koji je odmah zaposeo naslovnice svih svetskih novina, izazvao je i ogroman skandal. U Evropi, pod pritiskom katoličke crkve, italijanska, španska i belgijska vlada zabranile su prodaju bikinija. U Francuskoj, maleni kupaći je bio zabranjen na plažama Atlantika, ali ne i na Mediteranu. „Pojava bikinija je značajan događaj u istoriji mode jer prvi put pokazuje ono što se žene dotad nisu usuđivale da pokažu: pupak. To je bila prava revolucija“, ispričala je Žislen Rejer, vlasnica jedne od najvrednijih kolekcija istorijskih kupaćih kostima koja broji više od 5.000 primeraka. Treba reći da je osim pupka, Rearov bikini poprilično razotkrivao i žensku zadnjicu.

Dvodelni kupaći kostim je već duže postojao kada se bikini pojavio, ali su poratne dame, među njima i slavna Merilin Monro, preferirale dublji donji deo koji je pokrivao stomak. Biće potrebno sačekati 1953. i eksploziju još jedne bombe, ovog puta na festivalu u Kanu, da kupaći zavlada plažama. Ta bomba je bila Brižit Bardo koja će sludeti fotoreportere pozirajući u belom bikiniju cvetnog dezena ispred hotela Karlton. Kada se skandal stišao, žene su počele sve više da otkrivaju svoje telo i da se sunčaju.

Tokom 1960-ih godina, bikini je postao obavezni deo letovanja, a njegova popularnost rasla je kako su se glumice u sve većem broju pojavljivale u njemu na velikom platnu. Jedna od njih će posebno ostati svima u sećanju: Ursula Andres dok izlazi iz vode sa školjkom u ruci i nožem na boku u čuvenoj sceni filma o Džejmsu Bondu „Dr No“ iz 1962. Bikiniju će biti posvećeno i nekoliko pesama poput čuvenog američkog hita iz 1960. „Itsy Bitsy Polka Dot Bikini“.

Tagovi: