Čaša vode pre obroka za manji apetit

by | januar 24, 2011

Zimski meseci tradicionalno predstavljaju najkritičniji deo godine, jer većina „nabaci“ kilograme. Brojni praznici, gusto nanizani jedan uz drugi, manjak aktivnosti, sedenje na poslu, koje se nastavlja u kući, dovodi do nagomilavanja sala. Nutricionisti, međutim, ističu da postoje, sitnice, koje svako može da učini za sebe i spreči ovo sezonsko gojenje. Jedno od tih pomoćnih sredstava je – čaša vode pre svakog obroka.

Odavno se ljudi, koji drže dijetu, podstiču da, pre obroka, popiju čašu vode, jer će time, umanjiti apetit, a u želucu će biti manje mesta za hranu. Da je ovaj trik efikasan, potvrdile su i nedavne studije, sprovedene u Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom ovih istraživanja, naučnici su bili fokusirani na traženje odgovora na pitanja: Da li ovaj „sistem“ uopšte funkcioniše i ako to čini, kod koga i koliko?

Čaša vode

Sudeći po studiji, objavljenoj u časopisu „Gojaznost“, stručnjaci sa Virdžinija Teha, došli su do interesantnih rezultata. Oni su, naime, pratili ljude, starije od 55 godina, koji su se „bacili“ na niskokaloričnu dijetu u trajanju od tri meseca. Jedna grupa je, pre svakog obroka, pila po dve čaše vode, a ispitanici iz druge grupe, pili su vodu samo kada su bili žedni, ali – nikako pre obroka.

Posle tri meseca, članovi „vodene“ grupe, izgubili su prosečno nešto više od sedam kilograma, dok su članovi grupe „suvih“ uspeli da, u najboljem slučaju, oslabe pet kilograma. Razlika od dva kilograma na prvi pogled izgleda mala, ali kad se sračuna da je to na godišnjem nivou osam kilograma, jasno je da nije zanemarljiva.

Studija objavljena 2008. godine, pokazuje slične efekte, s tim da su, zahvaljujući tom istraživanju, naučnici uspeli da precizno izmere gubitak kalorija. Oni su, tako, zaključili da gojazni ispitanici, koji konzumiraju vodu pre obroka, unose 13 odsto kalorija manje!

Treća studija, rađena 2007. godine baca i diskretan veo misterije na sva otkrića: naime u tom istraživanju, došlo se do interesantnih rezultata – pijenje vode 30 minuta pre obroka, uzrokuje smanjen kalorijski unos i osećaj gladi, ali samo kod starijih ispitanika – onih preko 35 godina!

Mlađi ljudi, koji su nastojali da oslabe, nisu osetili preveliku dobrobit ove metode. Nikome, za sada, nije jasno zašto je to tako. Spekuliše se sa činjenicom da su starije osobe gojaznije, pa imaju povećan rizik od dodavanja ekstra kilograma. Ništa od toga, ipak, još nije potvrđeno. Čekaju se nove studije.

Generalno gledano, prosečna osoba, zbog savremenog stila života, dobije oko pola kilograma samo tokom dva meseca – u decembru i januaru. Na godišnjem nivou, međutim, i čovek koji se u ovom periodu „popuni“, tokom cele godine, ugoji se najviše dva kilograma. Mali trikovi, koji ovo permanentno gojenje smanjuju – kao što to čini čaša vode pola sata pre obroka – mogu na duge staze, da daju odlične rezultate.

Tagovi: