Čovek zaražen kompjuterskim virusima

by | jun 3, 2010

Dr Mark Gason sa Univerziteta u Redingu ugradio je u ruku čip zaražen kompjuterskim virusom.

Kompjuterski cip

Čip koji mu inače omogućava da uđe u obezbeđene prostorije i aktivira svoj mobilni telefon, zapravo je unapređena verzija RFID čipova kakvi se ugrađuju u kućne ljubimce. Međutim, pošto sadrži virus, taj čip je potencijalno u stanju da zarazi spoljne sisteme koji očitavaju njegov sadržaj. Ukoliko bi se potom drugi implantirani čipovi povezali sa tako zaraženim sistemom, virus bi se preneo i na njih.

Dr Gason kaže da ovim primerom samo dokazuje princip, ali smatra da ova tehnologija može imati važne implikacije u budućnosti, jer medicinska pomagala kao što su pejsmejkeri, slušni i drugi implanti postaju sve složeniji i izloženiji riziku da se zaraze preko drugih implantata. Stručnjaci iz kompanije „Sofos“ (Sophos) smatraju, međutim, da naučnici treba odgovornije da predstavljaju svoja istraživanja umesto da ističu potencijalne pretnje kako bi dospeli na naslovne strane.

Oni se slažu s tvrdnjom da se u RFID čip može staviti bilo kakav softverski kod, pa i onaj zlonamerni, ali ističu da se taj kod neće učitati dok se RFID čitač ne dovede u kontakt s tim čipom i da bi softver u tom čitaču morao da ima bezbednosni propust koji omogućava da se zlonamerni kod izvrši.

Izvor Tanjug

Tagovi: