CRP nije uzročnik srčanih oboljenja

by | januar 4, 2010

Visok nivo C-reaktivnog proteina (CRP) u organizmu izgleda nije uzročnk Visok nivo C-reaktivnog proteina (CRP) u organizmu nije uzročnik infarkta, moždanog udara i raka, pokazali su rezultati jednog britanskog istraživanja.

srcani udarGrupa istraživača, kojom je rukovodio Džon Daneš s britanskog univerziteta Kembridž, došla je do tog zaključka obavivši analizu podataka iz 54 dugoročna istraživanja vezana za nivo CRP-a, sprovedena na više od 160.000 ljudi u 18 zemalja, prenela je agencija Rojters.

 

Kako je objavljeno u britanskom naučnom časopisu „Lanset“, istraživači su za cilj imali da reše dilemu da li je CRP samo znak upozorenja na moguće probleme, ili ih i izaziva.

 

Neke ranije studije su čak sugerisale da je taj protein, koji se povezuje sa zapaljenjima, možda značajan za izazivanje srčanih oboljenja koliko i visok nivo holesterola.

 

Istraživanja su pokazala da je CRP povezan s potencijalnim opasnostima od srčanih napada i moždanih udara, kao i smrti izazvane raznim oblicima raka, hroničnim plućnim oboljenjima i drugim zdravstvenim problemima.

 

Većina oboljenja je, međutim, objašnjena drugim, već poznatim faktorima rizika, kao što su pušenje, visok krvni pritisak, gojaznost i povećan nivo holesterola.

 

Naučnici su na kraju konstatovali da ta otkrića smanjuju verovatnoću da je CRP uzročnik srčanih oboljenja.

 

(Tanjug)

Tagovi: