Crveno vino i crna čokolada protiv RAKA

by | februar 15, 2010

vino i cokoladaCrveno vino i crna čokolada, pored borovnice, belog luka, soje, čaja i drugih namirnica, svrstani su među „preparate“ koji hrane organizam i istovremeno ubijaju ćelije raka.

– Ono što jedemo tri puta dnevno, predstavlja najispravniju hemijsku terapiju – izjavio je predsednik Fonda angiogeneze Vilijem Li na prestižnoj naučno-tehničkoj konferenciji TED.

 

Do ovih zaključka se došlo nakog višegodišnjih ispitivanja uticaja prehrambenih proizvoda sa sadržajem hemijskih elemenata, koji sprečavaju dostup krvi tumorima.

 

Vilijem Li je kao primer naveo istraživanje Medicinske škole u Harvardu, koje je pokazalo da ljudi koji koriste kuvani paradajz nekoliko puta nedeljno smanjuju rizik od razvoja raka prostate za 30 do 50 procenata.

 

– Svedoci smo medicinske revolucije – naglasio je Li, dodajući da ukoliko su naučnici na pravom putu, sve može da se promeni – kultura potrošača, ishrana, zdravstvena zaštita, pa čak i osiguravajuća društva.

 

Danas se primenjuju brojni preparati koji sprečavaju dotok krvi u tumor. Prema podacima Fonda za angiogenesu, soja, peršun, crveno vino, jagodičasto voće mnogo su efikasniji, posebno ako se koriste naizmence.

 

– Priroda je pripremila mnogo više plodova i trava sa funkcijom antiangiogeneze u poređenju sa medicinom -kaže Vilijem Li, dodajući da je za mnoge ljude lečenje dijetom jedino rešenje, jer ne mogu svi da priušte lekove.

 

Fond je, takođe, utvrdio da prehrambeni proizovdi sa svojstvom antiangiogeneze sagorevaju masnoće, a eksperimentalno je dokazano da miševi, genetski predisponirani debljini, gube suvišnu težinu ako se ispravno hrane.

 

(Tanjug)

Tagovi: