Cvekla deluje protiv demencije

by | novembar 5, 2010

Prehrana bogata nitratima, a cvekla ih je puna, pojačava dotok krvi u
mozak što je vrlo značajno za borbu protiv demencije u starosti

Cvekla pojačava dotok krvi u mozak, a to bi moglo biti vrlo značajno u borbi protiv demencije, pokazalo je istraživanje naučnika s američkog Univerziteta Wake Forest.

 

Cvekla sadrži velike količine nitrata, a kad jedete hranu s puno nitrata, dobre bakterije u ustima pretvaraju ga u nitrit. Naučnici su otkrili da upravo nitriti pomažu u otvaranju krvnih žila u našem telu, čime se povećava protok krvi i kiseonika, posebno do mesta kojima kiseonik nedostaje.

 

Naučnici su analizirali kako nitrati u ishrani utiču na 14 osoba starijih od 70 godina tokom četiri dana. Ispitanici su tokom prva dva dana jeli ili hranu bogatu nitratima uključujući sok od cvekle, ili hranu siromašnu nitratima. Svakog dana nakon doručka pregledani su magnetskom rezonancom kako bi se pratio protok krvi u mozgu. Trećeg i četvrtog dana istraživanja naučnici su obrnuli način prehrane i ceo postupak ponovili.

 

Pregledi magnetskom rezonancom pokazali su da ishrana bogata nitratima povećava protok krvi do bele materije frontalnog režnja – područja mozga koja se najčešće povezuju s degeneracijom koja vodi do demencije i drugih kognitivnih problema. 

Izvor: metro

Tagovi: