Deca hiperaktivna zbog pesticida

by | maj 21, 2010

Deca izložena pesticidima iz grupe organofosfata su možda pod povećanim rizikom od hiperaktivnog poremećaja (ADHD), upozoravaju stručnjaci Harvardske škole za javno zdravlje.


Deca hiperaktivna zbog pesticidaTim sa Harvarda je, tragajući za produktima razlaganja ovih pedsticida u urinu dece, utvrdio da su ona s visokim nivoom tih materija, čak dva puta izloženija ADHD poremećaju, nego deca u čijim urinu one nisu utvrđene.

 

Organofosfati su prvobitno bili zamišljeni da se korsite u ratu kao hemijsko oružje. Poznato je da imaju toksično dejstvo na nervni sistem.

 

Postoji oko 40 vrsta pesticida iz grupe organofosfata, među kojima je jedan od poznatijih „malation“.

Američki tim je uzeo uzorke urina 1.139 dece starosti od osam do 15 godina. Intervijuisanjem njihovih roditelja je utvrđeno da simptome ADHD-a ima svako deseto dete.

 

Ispitivanjem uzoraka urina je ustanovljeno da rizik od ADHD-a raste s većim prisustvom nekih produkata razlaganja organofosfata u njemu.

 

Kod najčešće utvrđenog od tih produkata -dimetil trifosfata – rizik od ADHD-a se gotovo udvostručavao kod one dece u čijem urinu je utvrđen natprosečan nivo, u odnosu na decu kod koje nije bilo tragova pomenutog jedinjenja, koje je moguće utvrditi.

 

Za povećani nivo produkata razlaganja pomenutih hemikalija u urinu dece, američki tim najviše okrivljuje pesticide čija je primena raširena u gajenju voća i povrća, kao i insekticide koji se koriste u kući.

 

Zbog toga tim sa Harvarda savetuje roditeljima temeljno pranje voća i povrća i više vođenja računa o tome koja hemijska sredstva koriste u kući.

 

Izvor: Tanjug

Tagovi: