Deca se uz KUVANJE zabavljaju i uče

by | april 23, 2010

Podstaknite svoje dete da vam pomaže dok pripremate porodični ručak ili večeru, jer će tako kroz igru i zabavu, odmalena naučiti da uživa u dobroj hrani.

kuvanje

Kuvajući sa vama, dete će naučiti šta znači timski rad, razviće svoje organizacione sposobnosti i naučiti da sledi tuđa uputstva.

 

Ukoliko mu pri tomdozvolite da povremeno pusti mašti na volju i improvizuje, podstaknućete i njegovu kreativnost.

 

Takođe, ne zaboravite da ga pohvalite kada nešto dobro uradi i nemojte da se mrštite baš svaki put kada nešto prospe. Na taj način ćete detetu pomoći da izgradi samopouzdanje, pišu „Večernje novosti“.

 

I mada vi najbolje poznajete svoje dete i jasno vam je koliko ono može istinski da vam pomogne, evo nekoliko korisnih saveta koji će zajednički boravak u kuhinji učiniti veoma zabavnim.

 

Pre nego što počnete ovaj zajednički poduhvat pripremite radni prostor, iznesite posuđe i namirnice koje su vam potrebne kako kasnije ne biste stalno morali da odgovarate na mališanovo pitanje: „Mama, a gde se to nalazi?“

 

Koristite manje, plastične činije sa kojima dete može lako rukovati i koje se neće polomiti ili oštetiti.

Detetu od četiri do osam godina slobodno dozvolite da cedi limun, da kuhinjskim makazama secka listiće začinskog bilja, da prstima mrvi sir ili da gnječi beli luk.

 

Deca od osam do 11 godina su u stanju da, uz vaše nadgledanje, sama slede uputstva iz recepta i pripreme mešavinu za različita testa, da ljušte i seckaju krompir, šargarepu, krastavac…

 

Deca starija od 11 godina mogu da nadgledaju mlađu braću i sestre i ispravljaju njihove greške.

 

Izvor: Večernje novosti

Tagovi: