Dodir prošlosti: Svilena marama kao modni detalj jeseni

by | oktobar 9, 2013

Pristaju svakom obliku tela, svakoj visini i težini, kao i svakom stajlingu. Krasile su glumačke dive poput Grejs Keli, Đine Lolobriđide, Brižit Bardo i Odri Hepberni i tako postale deo modne prošlosti, a ponovno su ih u jesenje/zimskim kolekcijama za Opening Ceremony oživeli Miuccie Prade za Miu Miu, Isabel Marant i Chloë Sevigny.

marama

Marama se pojavila u 19. veku kao komad materijala koji je služio isključivo za ukrašavanje tela. Sto godina kasnije, zahvaljujući francuskoj modnoj kući Hermés, postala je sinonim za diskretan luksuz.

Danas se na svakih 25 sekundi u svetu proda po jedan primerak ovog modnog dodatka, koji je kroz svoju istoriju osvanuo na britanskim poštanskim markicama i na naslovnici magazina Life, Odri Hepbern ju je nosila u kultnom filmu “Doručak kod Tifanija”, a poslužila je i Šeron Stoun u “Niskim strastima”.

Ove sezone prisećamo se još jednog takvog kultnog proizvoda, samo nešto novijeg datuma – 10 godina McQueenove marame s lobanjama. Prvi put je predstavljena u Irere kolekciji za proleće/leto 2003, a koja je bila inspirirana velikim svetskim putnicima, Kristoforom Kolumbom i kapetanom Kukom.
Sledećeg meseca svetlost dana će ugledati i limitirana kolekcija od 30 marama koju je kreirao još jedan estetski “provokator”, Dejmijen Herst.

Svaka marama u Herstovoj limitiranoj kolekciji biće ukrašena njegovim slikama iz serije “Etnomologija”. Tako će se na njima naći leptiri, bube, pauci i drugi insekti u kaleidoskopskim geometrijskim oblicima. Izrađene su od kašmira, šifona, kepera i svile, a moći će da se kupe od sredine novembra, po ceni od 315 funti.

Tekst: Life Content
Izvor: 24sata.hr

Tagovi: