Erotika i novac na različitim krajevima mozga

by | oktobar 3, 2010

Francuski stručnjaci uspeli su da dokažu da se prilikom zadovoljenja erotske potrebe i zadovoljstva zbog novčanog dobitka aktiviraju regije mozga koje se razlikuju po „evolutivnoj starosti“. Dobitak se registruje u „novijem“ delu centra nervnog sistema.

Zadovoljenje erotske potrebe i potrebe za novcem stimulišu različite oblasti u mozgu – erotska regiju koja je evolutivno starija, a potreba za novcem noviju, pokazali su rezultati jednog francuskog istraživanja.

Značaj otkrića je veliki, ocenjuju stručnjaci, jer je prvi put potvrđeno postojanje razlika u reakcijama mozga prilikom zadovoljenja te dve vrste potrebe.

Stručnjaci veruju da bi rezultati istraživanja mogli da omoguće bolje razumevanje ponašanja čoveka u određenim situacijama, na primer, uzroke zavisnosti od kockanja.

Grupa naučnika iz Liona sprovela je istraživanje tako što je grupi muških dobrovoljaca, prosečne starosti 23 godine, dala da gleda erotske slike ili da se kocka, a za to vreme je na skeneru praćeno funkcionisanje njihovih mozgova.

Nalazi su pokazali da su erotske slike aktivirale zadnji deo orbitofrontalnog korteksa, dela moždane kore u prednjem delu mozga, koji je na evolutivnom nivou stariji deo mozga.

Dobijanje novca, međutim izazvalo je reakciju prednjeg dela istog korteksa, za koji je utvrđeno da se razvio mnogo kasnije nego orbitofrontalni korteks.

Izvor: RTS

Tagovi: