Farmerice danas slave 140. rođendan

by | jun 2, 2013

Pre tačno 140 godina rođena je „blue jeans“ odeća koja je tokom poslednjih 50 godina preplavila svet i postala „urbana uniforma“ svih naraštaja, staleža, profesija i za sve prilike.

image_home

Krajem maja 1873. godine proizvođač odeće Levi Štraus i krojač Jakob Dejvis počeli su da proizvode „Levi’s“ marku farmerica nakon što su im Sjedinjene Države odobrile patent kojim se bakrene zakovice koriste za ojačavanje džepova na kombinezonima od teksasa.

Džins ili teksas se pravi od pamuka. Neki smatraju da je najstariji poznati prethodnik teksasa debelo indijsko platno iz 16. veka iz Bombaja, a drugi da su farmerice prvi put proizvedene u Đenovi sredinom 17. veka za pripadnike mornarice koja je zahtevala odela za sve vremenske prilike.

U Americi su u početku služile kao radno odelo, a 60-ih godina 20. veka u sklopu hipi pokreta postaju simbol životne filozofije.

Danas su farmerice popularne širom sveta i ima ih u mnogim stilovima i bojama. Džins ima sve osobine dobre odeće: jednostavne krojeve, izdržljivost, jeftin je i pristaje svima.

Nosimo ga u svim prilikama: po danu i uveče, na poslu, za vreme odmora. Čak je dobitnica Oskara za najbolju kostimografiju u filmu „Ana Karenjina“ Žaklin Duran došla na dodelu nagrade u džinsu.

U slavu omiljenog komada odeće mnogih žena, podelite sa nama koje su vaše omiljene odevne kombinacije uz farmerice, koje modele najviše volite da nosite i kada najviše volite da ih nosite.

Izvor: tportal.hr

Tagovi: