HIRURŠKIM MASKAMA zaobišle zabranu pokrivanja lica na ispitima

by | januar 11, 2010

muslimankaEgipatska vlada zabranila je da se na ispitima na fakultetu u Kairu prekrivaju lica zbog, kako kažu, lažnog predstavljanja kandidata.

Veći broj egipatskih studentkinja počeo je da nosi hirurške maske kako bi zaobišle vladinu zabranu potpunog pokrivanja lica na ispitima, izvestio je u nedjelju egipatski dnevni list „al Masry al Yowm“.

 

Mohamed Saleh, dekan jednog od fakulteta kairskog univerziteta, u subotu je proveravao sobe gde su se održavali ispiti kako bi bio siguran da se zabrana poštuje i naložio da se izuzmu testovi žena koje su došle pokrivenih lica. On je, međutim, nekim studentima dopustio da na licima nose hirurške maske.

 

– Svim studentima pokrivenih lica tokom ispita uzeće se papiri i biće postupano kao da su varali – rekao je Saleh.

Vlada, odnosno ministarstvo obrazovanja, zabranu je donela obrazloživši je slučajevima u kojima su se i studenti i studenknjinje pokrivenih lica predstavljali kao drugi kandidati.

 

Analitičari kao pravi razlog ipak ističu zabrinutost egipatske vlade zbog širenja islamističkih tendencija i pokušaja suzbijanja rastućeg uticaja strogog vehabijskog pristupa veri koji podtiče iz Saudijske Arabije.

Tagovi: