IMS je muški PMS

by | avgust 24, 2010

Sve je više dokaza da i muškarci imaju svoj PMS i svoju menopauzu. Reč je o takozvanom IMS-u, koji samopouzdane i sposobne muškarce pretvara u nervozna i nesigurna džangrizala.

Muškarci koji su skloni iznenadnim napadima besa verovatno pate od IMS-a (Sindroma muške razdražljivosti). Reč je o muškoj verziji PMS-a, koja je posledica naglog pada nivoa testosterona.

Muski PMS

S godinama kod muškaraca dolazi do naglog pada testosterona, ali velike promene u količini muškog polnog hormona prisutne su kod muškaraca svih doba. naučnici tvrde da je glavni krivac stres.

Postojanje IMS-a prvi je otkrio Džerald Linkoln s Medicinskog istraživačkog centra u Edinburgu. Linkoln je posmatrao osam ovnova s pretpostavkom da će životinje biti agresivnije u sezoni parenja, kada je nivo testosterona visok, ali otkrio je suprotno.

Kada je količina testosterona opala, ovnovi su se iz samopouzdanih i sposobnih mužjaka pretvorili u nervozne, povučene životinje koje je bilo lako iziritirati.

Linkoln tvrdi da testosteron ima jak uticaj i na ljudsko ponašanje, i smatra da stresni događaji, poput smrti drage osobe, razvoda ili teške bolesti mogu uzrokovati nagle fluktuacije količine testosterona u organizmu.

Manjak testosterona uzrokuje umor, depresiju, razdražljivost i smanjenje libida, ali ima i fizičke posledice, poput bolova, posebno u rukama i nogama, znojenja i crvenila.

„IMS kao sindrom omogućava rekonstrukciju muškog tela, jer se može reći da u pojedinim razdobljima nismo ‘muško’. Ali, upravo zato, ono što je naša originalna, prava priroda, to je ona muška. Ovo je samo okliznuće. A u tim okliznućima se zapravo reuspostavlja patrijarhalni muški identitet, naša uloga u društvu i porodici“, dodaju antropolozi. 

Tagovi: