Iskoristi sezonu LUBENICA da očistiš organizam od otrova

by | jul 25, 2010

„Lubenica, uglavnom sačinjena od vode, idealna je niskokalorična namirnica. U vrelim letnjim danima nema boljeg i ukusnijeg načina za nadoknadu vode izgubljene znojenjem. Naime, lubenica sadrži i do 95 odsto vode, pa trenutno gasi žeđ, a njen sok se razgrađuje po celom telu“, kaže za „Blic“ Branka Mirković, nutricionista.

Osim vode i šećera, u lubenici ima i vitamina A, vitamina C, vitamina grupe B, beta-karotena, kalijuma, kalcijuma, fosfora i magnezijuma, dok njena osvežavajuća svojstva potiču od jabučne i limunske kiseline.

Ovo povrće je bogato antioksidansima. Sadrži fitonutrijente vitamin C, likopen i betakarotene. Ovi moćni antioksidansi sprečavaju oboljenja kao što su astma, začepljenje disajnih puteva. Sprečava čak i delovanje slobodnih radikala koji su glavni krivci za bolesti debelog creva i za artritis.

Likopen iz lubenice je veoma delotvoran antioksidant koji daje crvenu boju ovom povrću. Nekoliko studija je pokazalo da sok od lubenice odlično utiče na rad srca – i kada se uzima kao lek i kada ga pijemo preventivno. Veoma zanimljiv sastojak lubenice je i aminokiselina citrulin koja u složenim metaboličkim procesima utiče na snižavanje krvnog pritiska i opuštanje krvnih sudova.

 

Tagovi: