Izaberi svoj: Nakit sa poludragim kamenjem

by | decembar 4, 2014

Posebna moć poludragog kamenja leži u njihovoj lepoti i lekovitosti, što nam je u današnje vreme preko potrebno.

baska nakit 6

Još od drevnih civilizacija kristali su se upotrebljavali kao kamenčići ili nakit koji štiti i isceljuje. Kamen preuzima negativnu energiju iz organizma i pretvara je u pozitivnu te na taj način uspostavlja ravnotežu u organizmu.

Podela između dragog i poludragog kamena gotovo i ne postoji – tvrde savremeni minerolozi. Svaki kamen je dragocen i moćno utiče na čoveka.

Da li ćete ga staviti na bolno mesto, nositi kao nakit ili koristiti kao prostorno kamenje ono će svakako dovesti do poboljšanja kvaliteta vašeg života.

Da ne zaboravimo – kamenju je, kao i nama, potrebna nega: prite ga pod mlazom vode ili držite na morskoj soli. Tako nikada neće izgubiti svoju pozitivnu energiju.

Najtraženije poludrago kamenje:

Rozenkvarc – Kamen srca

Olakšava emotivne probleme i leči srce. Budi životnu radost, podstiče na vernost i ljubav, jača smisao za lepotu. Štiti od štetnih zračenja u prostoru, posebno tehničkih uređaja.

Žad – Unosi harmoniju

Donosi emocionalnu ravnotežu i stabilnost. Koristi se kod plućnih i bubrežnih problema, slabosti imuniteta, prevelikog umora nervnog sistema. Deluje na izlečenje bolesti očiju, bubrega i organa za varenje.

Ahat – Kamen koncentracije

Ahat je kamen sklada, povećava kreativnost i podstiče intelekt. Poznat je kao kamen koji donosi sreću. Pomaže u pronalaženju praktičnih rešenja. Ko ima strah od ispita, trebalo bi da nosi ogrlicu sa priveskom od ahata ili da popije vodu od kristala, jer on i ohrabruje.

Tigrovo oko – Kamen istine

Ublažava migrene, grčeve, nervozu. Čuva nas od pogrešnih prijatelja i odluka. Tigrovo oko pomaže i kod bolova u kičmi. Ne sme da se nosi duže od sedam dana u kontinuitetu i nikako na goloj koži.

Akvamarin – Kamen hrabrosti i mira

Jača samosvest. U braku produbljuje ljubav. Talisman je na putovanjima i krstarenjima. Kod bola u grlu i bronhitisa pomaže lanac sa kamenčićima akvamarina. Dejstvo pojačava lančić od srebra ili zlata.

Opal – Balzam za dušu

Simbol je nade, nevinosti i čistote. Ovaj svetlucavi kamen štiti od depresije, smanjuje strah od usamljenosti i mraka te tera noćne more. Od velike je pomoći kod problema sa želucem i probavom.

Tirkiz – Zaštitni kamen

Indijanci su verovali da tirkiz stvara direktnu vezu duše s nebom, da donosi nebesku energiju na zemlju. Umanjuje strahove, podstiče odlučnost i jača samopouzdanje. Dobar je saputnik na putovanjima jer nas čuva od opasnosti.

Mesečev kamen – Ženski kamen

Smiruje i ublažava emocije.Trebalo bi da se nosi duži vremenski period. Tad može da utiče na plodnost žene, da smanji problem e s menstruacijom i klimaksom. Ako ga stavite ispod jastuka, bolje ćete se sećati svojih snova.

Jaspis – Kamen hrabrosti

Jaspis je i kamen nežnosti i opuštanja. Donosi tišinu i utehu. Ima zaštitničku energiju. Štiti od negativnih uticaja drugih ljudi i istovremeno hrabri i daje poverenje. Štiti od crne magije. Pomaže dojiljama da uvek imaju mleka. Koristi se i kod dozivanja kiše.

Oniks – Kamen lepote

Pospešuje prirodnu funkciju kože, pomaže kad se stavi na mesta s upalama od infekcije ili sunca i na mesta s gljivicama. Dobro je i držati ga u džepu od pantalona jer rasteruje strahove, leči melanholiju, od njega se bolje spava, ublažava stres i jača optimizam.

Ametist – Izvor snage

Smiruje lupanje srca, unutrašnji nemir, napetost i poboljšava raspoloženje kod nervoznih i histeričnih osoba. Podstiče dobar san i leči migrenu. Ametist umiruje, zato ga treba s vremena na vreme držati u ruci.

Lapsis lazuli – Proširuje svest

Lapis lazuli ima jake treptaje, koji, kad se kamen stavi na treće oko (između očiju), proširuje svest. Nebeski kamen koji Ijudima donosi mir, mudrost i Ijubav. Jakim vibracijama prodire u naš organizam. Umirujuće deluje na oči, alergije, visok krvni pritisak.

Tekst: Gordana Pavlović
Foto: Baška nakit

Tagovi: