Jabuka protiv oboljevanja od raka debelog creva

by | april 18, 2010

jabukaRedovno konzumiranje jabuka smanjuje mogućnost oboljevanja od raka debelog creva, prenosi list „Dejli mejl“.

 

Istraživači iz poljskog grada Krakova proučavali su 592 pacijenta kojima je dijagnostikovan rak debelog creva i 765 njih koji nisu imali ovu dijagnozu ali su ležali u istoj bolnici.

 

Zaključak ispitivanja je bio da se kod osoba koji su jeli jednu jabuku dnevno smanjuje opasnost od oboljevanja. S druge strane, konzumiranje više od jedne jabuke dnevno umanjuje ove izglede za 50 odsto.

 

Pretpostavka je da je za ovu zaštitnu ulogu jabuka zadužena visoka koncentracija flavonoida iz kore jabuka, koji onemogućuju slobodnim radikalima da oštećuju ljudsko tkivo. Ovim se sprečava nastanak raka.

 

Otkriveno je, takođe, da flavonoida ima više u kori, i to deset puta više nego u mesu jabuke. Stoga se preporučuje da se jabuke dobro operu ali da se ne ljušte.

Tagovi: