Jedite slaninu i jaja da bi vam deca bila PAMETNIJA!

by | januar 15, 2010

Slanina i jaja za doručak često se svrstavaju u nezdravu hranu, ali naučnici su otkrili da trudnice koje uživaju u ovom obroku podstiču razvoj inteligencije svog nerođenog deteta.

slanina i jajaNova studija koju su sproveli naučnici sa Fakulteta „North Carolina“ sugeriše da sastojci u svinjskim proizvodima i jajima pomažu u razvoju mozga nerođene bebe. Ovaj mikronutrient, kolin, je vitalan za razvoj razvoja hipokampusa, dela mozga povezanih sa memorijom. Pokazalo je to istraživanje na mladuncima miševa čije su majke dobijale više ili manje ovog sastojka.

 

Dr Gerald Vajsman, glavni urednik žurnala „Federation of American Societies for Experimental Biology“ u kojem je objavljeno ovo istraživanje rekao je:

 

– Možda mislimo da nikad nećemo moći da kažemo da je slanina zdrava hrana, ali slične studije već nas teraju da ponovo razmislimo koja je to hrana zdrava, a koja nezdrava.

 

U grupu namirnica bogatih kolinom spadaju i jetra, mleko, piletina i orašasti plodovi. Pređašnje studije pokazale su da veće doze kolina štite od srčanih bolesti.

Tagovi: