Jod štiti do RAKA DOJKE

by | novembar 30, 2009

Genetska predispozicija za slab imuni sistem je vrlo snažan faktor rizika za razvoj raka dojke, tvrde stručnjaci. Jod i hormoni štitne žlezde obično smanjuju rizik za razvoj ove bolesti.

rak dojke, grudiJod je jedan od ključnih hranjivih minerala koji igra veliku ulogu u prevenciji bolesti.


Nedostatak joda uzrokuje zgrušavanje, ali da li nedostatak ovog minerala uzrokuje i rak dojke? Njegov nedostatak sigurno nije jedini uzrok karcinoma dojke. Međutim, njegov manjak igra ulogu.


Štitnoj žlezdi je dnevno potrebnnno oko 6mg joda. Dojkama je potrebno barem 5mg; to znači da ostatku tela ostaje 1mg joda. Taj 1mg u dobroj meri prelazi preporučenu dnevnu količinu koja iznosi 0.15 mg po danu. Ovaj podatak bi mogao da objasni zašto su preporučene dnevne količine joda neodgovarajuće i zašto je nužno dodati pravilan iznos i oblik joda svojoj ishrani. Važno je da se zapamti da je veza između nedostatka joda i raka dojke i fibrocistične bolesti dojke vrlo jaka.


Stručnjaci veruju da je genetska predispozicija za slabi imuni sistem vrlo snažan faktor rizika za razvoj raka dojke. Jod i hormoni štitne žlezde (i prirodni i sintetički) obično smanjuju rizik za razvoj ove bolesti.


Kod osoba koje muči nedostatak joda, najveća količina ovog minerala je otkrivena u masnom i mišićnom tkivu. Ako je prisutna gojaznost, potreba tela za mineralom se povećava kako masne ćelije tela zahtevaju više joda.


Kako smo već spomenuli, ženske dojke su glavna lokacija za pohranjivanje joda. Održavanje odgovarajućeg nivoa joda je nužno za osiguravanje adekvatnog delovanja štitnjače i pravilne izgradnje dojki. Stručnjaci su uvereni da pravilna količina joda može da snizi učestalost raka dojke i da pomogne ženama da nadvladaju ovu bolest.

Tagovi: