Kilogrami se lakše GUBE U DRUŠTVU

by | decembar 14, 2009

Bilo koji oblik vežbanja imaće bolje dejstvo ako ga obavljate uz kolegu, prijatelja ili člana porodice.

trcanjeDakle, ako ste se napokon odlučili da se uputite u teretanu, ne zaboravite da povedete sa sobom i prijatelja. Naime, u dvogodišnjoj studiji sprovedenoj nad 344 osobe istraživači sa Medicinskog fakulteta u Pensilvaniji, predvođeni prof. Širiki Kumanikom, otkrili su da vežbanjem u društvu kolega, prjatelja ili partnera lakše gubimo kilograme.


Učesnici studije imali su jedan cilj – izgubiti pet do deset odsto telesne težine. Stručnjaci su ih edukovali o zdravoj ishrani i pravilnom vežbanju. Tačno 63 osobe su se prijavile samostalno u taj program, a 281 osoba je došla s prijateljem ili članom porodice. Učesnici su bili podeljeni u tri grupe – oni koji su vežbali sami, oni koji su imali partnera prosečno učenog o vežbanju i oni sa partnerom koji ima napredno znanje o vežbanju. Njihovo napredovanje proveravalo se nakon 12, zatim 18 odnosno 24 meseci.


Nakon analize, došlo se do zaključka da su oni koji su vežbali s partnerom izgubili više kilograma od onih koji su trenirali samostalno. Prof. Kumanika kaže da se merio uticaj porodične i prijateljske podrške kao i specifična strategija kulturološkog prilagođavanja.


– Povoljan uticaj na gubitak težine povezan je sa jednakim učestvovanjem partnera – kaže stručnjak i dodaje kao će daljnja istraživanja dodatno otkriti na koji to tačno način porodica i prijatelji potpomažu mršavljenje.

Tagovi: