KONTROLA SRCA – zdravstveni prioritet

by | decembar 29, 2009

Mnoge žene nisu svesne činjenice da su srčana oboljenja najveći pojedinačni ubica i da odnose četiri puta više života od raka dojke.

pregled srcaBritanska kardiološka fondacija objavila je ovih dana pomalo dramatično upozorenje da žene ne čine dovoljno da sebe zaštite od srčanih obolenja koja predstavljaju njihovog najvećeg ubicu.

 

– Bučna i agresivna kampanja već je uspešno povećala svest o opasnostima koje donosi rak dojke, ali je potpuno zapostavljena činjenica da su žene izloženije riziku oboljevanja od koronarnih bolesti – izjavio je dr Čarls Džordž, direktor Fondacije.

 

Koronarna i srčana obolenja samo u Velikoj Britaniji godišnje odnesu živote 54.000 žena, više nego bilo koje drugo oboljenje.

 

– Borba protiv srčanih obolenja je nacionalna briga jer postoje dokazi da će svaka šesta žena podleći ovom obolenju. Neophodno je da žene svih starosnih doba redovno kontrolišu srce i ovladaju znanjima kako da smanje rizik – podseća dr Džordž.

 

Samo osam odsto od 1.029 anketiranih žena, piše u izveštaju Fondacije, znale su da povećana količina holesterola u krvi predstavlja faktor rizika za oboljevanje, dok ih je samo pet odsto znalo da je povećani krvni pritisak u direktnoj vezi sa srčanim oboljenjima.

 

Četvrtina žena u Velikoj Britaniji puši, gotvo trećina ih ima povećanu telesnu težinu, petina ih već pati od preterane gojaznosti, a sve one spadaju u rizičnu grupu za srčana obolenja.

 

(FoNet)

Tagovi: