Kreativnost povezana sa „ludilom“

by | maj 22, 2010

Nedavno istraživanje ukazalo je na moguće postojanja veze između kreativnosti i mentalnog zdravlja.

Istraživači su ustanovili da je izrazita kreativnost češća kod osoba koje u porodici imaju neku mentalnu bolest i da je povezana s blago povišenim rizikom šizofrenije i bipolarnog poremećaja.


Kreativnost

 

Proučavajući D2 receptore dopamina u mozgu, istraživači Instituta Karolinska u Stokholmu ustanovili su da je sistem dopamina kod zdravih i vrlo kreativnih osoba sličan onom kod osoba koje boluju od šizofrenije.

 

– Izrazito kreativne osobe koje su imale dobre rezultate na divergentnim testovima imaju manju gustinu D2 receptora u talamusu od manje kreativnih osoba. Šizofreničari, takođe, imaju manju gustinu D2 receptora u tom delu mozga, što ukazuje na postojanje veze između mentalne bolesti i kreativnosti“, tvrdi profesor Frederik Ulen, jedan od autora istraživanja.

 

Talamus ima ulogu prenosnog centra koji filtrira informacije pre nego što stignu do pojedinih delova korteksa, zaduženog između ostalog za spoznaju i rasuđivanje.

 

– Manje D2 receptora u talamusu verovatno znači manji stepen filtriranja signala, pa samim tim i veći priliv podataka iz talamusa – zaključio je dr Ulen.

 

On je rekao da bi taj mehanizam mogao da objasni sposobnosti zdravih i izrazito kreativnih ljudi da uoče veliki broj neuobičajenih veza prilikom rešavanja nekog problema ali i bizarne asocijacije mentalno bolesnih osoba.

 

Izvor: Tanjug

Tagovi: