Kućni TEST plodnosti uskoro i za muškarce

by | februar 28, 2010

Kućni test plodnosti u buduće neće biti ograničen samo na žene, već će se u primeni naći i test plodnosti muškaraca.

test za  muskarceOdobrenje ovog testa za tržište SAD trenutno razmatra američka Uprava za hranu i lekove (FDA), a uskoro bi mogao da se pojavi i u Evropi.

 

– Ovaj test je namenjen parovima koji nekoliko meseci pokušavaju da začnu dete, ali još nisu spremni da potraže profesionalnu pomoć – izjavio je dr Džon Her sa univerziteta Virdžinije, koji je učestvovao u njegovom kreiranju.

 

Test bi u maloprodaji u SAD trebalo da košta oko 25 dolara, što je daleko jevtinije od rađenja klasičnog spermograma, koji Amerikanci plaćaju između 65 i 250 dolara (u zavisnosti od toga gde se obavlja). Osim toga, to može, ali ne mora da bude pokriveno zdravstvenim osiguranjem, preneo je Rojters.

 

Upoređivanjem rezultata kućnog testa sa rezultatima klasičnog laboratorijskog metoda na 225 uzoraka semene tečnosti, utvrđeno je da je on precizan u 96 odsto slučajeva.

 

Ukoliko u mililitru semene tečnosti ima 20 miliona ili više spermatozoida, muškarac se smatra normalno plodnim.

 

Iz kućnog testiranja muške plodnosti moći će da se sazna i da li je u pitanju teži oblik neplodnosti – kad u mililitru semene tečnosti ima ispod pet miliona spermatozoida.

 

Test funkcioniše na bazi detekcije antigena SP-10, koji se može naći na površini glave spermatozoida.

 

(Tanjug)

Tagovi: