KUPOVINA izaziva impotenciju?

by | jul 1, 2010

Muškarci i kupovina – to može da bude veoma toksična kombinacija, piše britanski „Dejli telegraf“.
Dok je ženama kupovina neka vrsta terapije, muškarci zbog dužih „seansi“ u prodavnicama mogu da imaju zdravstvenih problema. Preciznije, reč je o impotenciji.

 

Kupovina i muskarci

Naučnici su utvrdili da pojedine papirne trake za račune sadrže supstancu „bisfenol A“ koja može da utiče na smanjeno lučenje muških hormona. Tu supstancu, koja se koristi u nevidljivom mastilu kojim se premazuje termo-senzibilni papir, muškarci unose u organizam oralno – račune prevrću po rukama, a onda rukama dodiruju usne i tako „bisfenol A“ dospeva u organizam.
 
Berlinski urolog, profesor Frank Zomer, objašnjava da supstance te vrste narušavaju hormonski balans u organizmu, odnosno kod muškaraca mogu da uzrokuju povećano lučenje ženskog hormona estrogena. „Na duže staze, to može da uzrokuje smanjen libido, da podstiče uvećavanje masnih ćelija umesto mišića, a sve to utiče na potenciju“, kaže profesor Zomer.
 

Racun

Upotreba „bisfenola A“ već je zabranjena u Kanadi i tri američke države, jer se prisustvo te supstance u plastičnim flašama i limenkama dovodi u vezu sa rakom dojke, srčanim oboljenjima, gojaznošću, hiperaktivnošću… Poznato je i da može da utuče na žlezde sa unutrašnjim lučenjem, pa sve više zemalja zagovara zabranu upotrebe „bisfenola A“. Dakle, otpor muškaraca prema odlasku u kupovinu sada je podržan i naučnim dokazima.
 
Izvor RTS

Tagovi: