LASERI u lečenju vaskularnih bolesti

by | jul 7, 2010

Klinički centar u Kragujevcu, prva je državna zdravstvena ustanova u Srbiji koja će od jeseni primenjivati laserske aparate u hirurgiji, izjavila je portparol tog centra Vanja Đorđević.

Laseri

Istakavši da će laseri biti primenjivani u lečenju vaskuralnih bolesti, kao što su proširene vene, zatim u plastičnoj hirurgiji, abdominalnoj, kolorektalnoj, grudnoj, neurohirurgiji i urologiji, Đorđevićeva je navela da je reč o minimalnoj invaizivnoj metodi koja je efikasnija u lečenju i znatno smanjuju vreme oporavka pacijenta.

„Dva laserska aparata najnovije generacija Klinički centar dobiće od italijanske firme Eufoton, specijlizovane za proizvodnju hirurških lasera „, dodala je Đorđevićeva.

 

Laseri

 

Naglasivši da Klinički centar ima ekipu lekara-hirurga koja je, posle obuke u Italiji, dobila licence za lečenje laserskim aparatima, ali i zvanje instruktora, Đorđevićeva je najavila da će uskoro na obuku otići još jedna grupa lekara.

 

„Svi oni biće i instruktori lekarima u ostalim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, ali i lekarima iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore“, rekla je Đorđevićeva, objasnivši da je cilj da Klinički centar od jeseni ima međunarodni Edukativni centar za primenu lasera u hirurgiji.

 

OPeracija laserom

 

Kragujevački hirurzi su nedavno u svom gradu imali prezentaciju kojoj su prisustvovali hirurzi zdravstvenih ustanova iz Niša, Užica, Kraljeva, Beograda, kao i lekari Vojno-medicinske akademije.

Lečenje laserskim aparatima nije „pokriveno“ zdravstvenim osiguranjem, a koliko će koštati biće kasnije poznato.

 

U privatnim zdravstvenim ustanovama se, primera radi, za lečenje proširenih vena naplaćuje oko 500 do 600 evra.

 

Tagovi: