Legalizacija marihuane u svrhe lečenja u SAD

by | april 30, 2010

marihuanaAdministracija predsednika Obame novim zakonskim odredbama na federalnom nivou priznaje korišćenje marihuane za lečenje.

Američki predsednik Barak Obama učinio je prvi korak ka legalizaciji upotrebe marihuane u medicinske svrhe u SAD.

 

Obamina politika označava važnu promenu u odnosu na prethodnu administraciju Džordža Buša koja je insistirala na federalanim zakonima o suzbijanju upotrebe narkotika, ne osvrćući se na zakonske odredbe pojedinih država u kojima je marihuana označena kao specifično medicinsko sredstvo.

 

Obamina administracija će novim zakonskim odredbama precizno odrediti slučajeve u kojima američki federalni agenti za narkotike neće hapsiti niti zakonski goniti građane koji puše marihuanu iz medicinskih razloga.

 

Neće biti kažnjavani ni njihovi dobavljači, odnosno dileri koji rade u američkim saveznim državama koje dopuštaju upotrebu marihuane radi lečenja, javile su agencije.

 

Ukupno 14 američkih država dopušta uzimanje marihuane radi lečenja više nervnih i neuroloških oboljenja, psihičkih tegoba i raznih emotivnih stanja izazvanih drugim osnovnim oboljenjima. 

 

marihuana

 

U SAD marihuanu su u medicinske svrhe legalizovale: Aljaska, Kalifornija, Kolorado, Havaji, Mejn, Merilend, Mičigen, Montana, Nevada, Novi Meksiko, Oregon, Roud Ajlend, Vermont i Vašington.

 

U tim američkim saveznim državama je pravosudnim organima precizno određeno do koje se granice u istragama mogu tolerisati distribucija i upotreba marihuane. Naglašeno je da se neće dopustiti da legalizacija marihuane za potrebe medicinskih tretmana bude pokriće za druga kaznena dela.

 

U Kaliforniji, Roud Ajlendu,Koloradu i Novom Meksiku postoje lekarske ordinacije i manje poliklinike u kojima se leči marihuanom i ona prodaje određenim pacijentima radi lečenja. Takve medicinske službe sada mogu otvoreno da se oglašavaju i nude usluge za koje su dosad imale pokriće u zakonima saveznih država, ali ne i na federalnom nivou.

 

U Kaliforniji, posebno u severnim delovima, ima manjih poseda na kojima se uzgaja marihuana za medicinske svrhe. Legalizacija proizvođačima otvara prostor za delovanje i nameće poreze.

 

Mnogi Amerikanci se i dalje protive legalizaciji marihuane čak i pošto se radi o njenom korišćenju u medicinske svrhe. I dok u 14 američkih saveznih država marihuana postaje legalizovana, u 15 država se zaoštrava kampanja protivljenja.

 

marihuanaPrema anketi pula AP-CNBC, koja je urađena početkom aprila na 1.001 anketiranom širom SAD, mnogi Amerikanci smatraju da će legalizacija marihuane poruzrokovati porast stope kriminala, a neki čak kažu da će „povećati ludilo“.

 

Oko 33 odsto ispitanika se izjasnilo za legalizaciju, a 55 odsto je odlučno protiv. što se tiče starosne granice, za legalizaciju su mlađi ispod 30 godina, njih je oko 54 odsto, dok su protiv ljudi stariji od 65 godina kojih u ukupnoj masi anketiranih ima 73 odsto.

 

Ukupno 64 odsto ispitanika podržava ideju o legalizaciji marihuane, a 74 odsto je uvereno da ona može medicinski da pomogne ljudima.

 

Samo oko 14 odsto ispitanika je izrazilo spremnost da razmisle i eventualno promene stav protivljenja legalizaciji marihuane.

 

Izvor: Tanjug

Tagovi: