Lekovi slabije deluju na pesimiste

by | februar 18, 2011

Dejstvo lekova za ublažavanje bolova može biti intenzivirano ili potpuno izostati, u zavisnosti od očekivanja pacijenta.

U studiji objavljenoj u žurnalu „Nauka translatorne medicine“ ukazano je na oblasti mozga koje mogu da utiču na zdravlje pacijenta i efekat lekova. Stručnjaci smatraju da ovo otkriće može da unapredi zdravstvenu negu i iskoristi se za testiranje novih lekova, prenosi BBC.

Lekovi slabije deluju na pesimiste

Ispitanici su tokom istraživanja učestvovali u eksperimentu u kojem su im noge bile zagrevane, a potom su na skali od jedan do 100 ocenjivali intenzitet bola. Istovremeno im je bila priključena infuzija, da bi mogli da im se daju lekovi, ali tako da oni ne znaju kada će se to desiti.

U početku je prijavljeni prosek jačine bola bio 66. Pacijentima je potom bez njihovog znanja dat snažan lek protiv bolova refimentalin, pa je prosečna ocena intenziteta bola pala na 55.

Potom im je rečeno da su dobili lek, pa je ocena pala na 39. Zatim je, bez promene doze, pacijentima rečeno da više ne dobijaju lek i da mogu da očekuju da će ih noge ponovo boleti, posle čega je prosečna ocena jačine bola skočila na 64. Iako su nastavili da primaju remifentanil, ispitanici su prijavljivali isti intenzitet bola kao kada nisu dobijali lek.

Istraživanje je sprovedeno na zdravim osobama koje su bili izložene bolovima u kratkom vremenskom periodu.

Tagovi: